Volledig scherm
© Gerard Verschooten

'Hilckmann weigert ontslagen werknemers te betalen'

NIJMEGEN - Vleeshandel Hilckmann weigert 35 ontslagen werknemers de wettelijke transitievergoeding te betalen. Het bedrijf zet ze daarmee onder druk om een rechtszaak tegen het bedrijf in te trekken. Dat stelt vakbond FNV. Hilckmann zou de werknemers rechtstreeks hebben benaderd met het verzoek een papier te ondertekenen waarin ze afzien van de rechtszaak. „Het personeel wordt op een misselijkmakende manier onder druk gezet en bespeeld. Het riekt naar chantage wat Hilckmann bij zijn eigen personeel doet”, aldus vakbondsbestuurder Wilma Daams.


De 35 werknemers eisen in de rechtszaak extra geld van Hilckmann vanwege hun ontslag, bovenop de wettelijke transitievergoeding.

Vergoeding
Het gaat om een zogenaamde ‘billijke vergoeding’. Daams: „Die vergoeding geldt als een bedrijf ernstig nalatig is geweest. In dit geval denken wij dit te kunnen aantonen, want het bedrijf heeft zelf de stekker uit de fabriek getrokken, terwijl het veel geld van de gemeente had gekregen om die juist open te houden.”

Chantage
Hilckmann vindt dat de FNV met de term ‘chantage’ de feiten verdraait. Het bedrijf wijst erop dat de FNV er zelf voor heeft gezorgd dat de uitbetaling van transitievergoedingen is vertraagd. Vanwege overleg tussen de advocaten over de rechtszaak over de extra vergoeding, is volgens Hilckmann besloten transitievergoedingen ‘voorlopig’ niet uit te betalen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.