Volledig scherm
Union. © David van Haren

Hockeyclubs sturen een brandbrief: zonder subsidie geen velden

NIJMEGEN - Hockeyclubs HCQZ en Union komen op korte termijn ernstig in de problemen zonder een jaarlijkse onderhoudsbijdrage van de gemeente Nijmegen.

Zonder die bijdrage kunnen de clubs de vervanging van enkele verouderde velden niet betalen. Die velden worden dan zeker afgekeurd en dan mag er niet meer op gespeeld worden.

'Populaire sport'

Dat schrijven de Nijmeegse hockeyclubs in een brandbrief aan de gemeente. HCQZ, Union en ook NMHC maken zich al maanden zorgen over de onderhoudsbijdrage van zo'n 87.000 euro per jaar. Die bijdrage staat namelijk niet in het nieuwe coalitieakkoord. Tussen 2014 en 2018 ontvingen de hockeyclubs wel een bedrag. Toen was het vooral NMHC die daarvan profiteerde, omdat de velden van deze club het slechtst waren.

De clubs wijzen erop dat hockey een populaire sport is en de druk op de velden hoog. Elk weekeinde spelen en trainen er 4.000 sporters op twaalf hockeyvelden. Ter vergelijking: de 60 voetbalvelden in Nijmegen worden gebruikt door 8.000 sporters.

Op de hoogte

De gemeente Nijmegen betaalt de onderhoudslasten van de voetbalvelden, maar niet die van de hockeyvelden, die twintig jaar geleden geprivatiseerd zijn.

Burgemeester en wethouders zeggen dat ze op de hoogte zijn van de problemen. In september komt het college met een voorstel over welke sportclubs een investeringsbijdrage zullen ontvangen. Of de hockeyclubs daarbij zitten, laten ze in het midden.

Tot dan moeten HCQZ, Union en NMHC volgens het college vooral lobbyen bij de raadsfracties die dit najaar de gemeentebegroting 2019 vaststellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.