Volledig scherm
PREMIUM
Fietje Bouhuijs-Duits (links) uit Malden met Ann Taylor, de dochter van de Engelse soldaat Bill Oliver. © eigen foto

Hoe de verlovingsring van soldaat Bill en Fietje (12) een levenslange vriendschap bracht

In 1944 sluit de Britse soldaat Bill Oliver vriendschap met de 12-jarige Fietje uit Nijmegen. Bij zijn vertrek geeft hij haar als troost zijn verlovingsring cadeau. Het sieraad staat symbool voor een levenslange innige vriendschap tussen twee families.

Our Dutch family, noemt Ann Taylor hen. De dochter van de Engelse soldaat Bill Oliver komt zo nu en dan naar Malden. ,,Mijn zoon Patrick noemt Fietje oma.” Bij Fietje staat op de schouw, tussen de foto’s van haar échte familie, ook een foto van ‘kleinzoon Patrick’.

Dit verhaal begint in 1944, in de roerige periode rond Market Garden. Fietje is dan 12 jaar oud en woont met haar ouders, zus en twee broers in Nijmegen. Als de gevechten te hevig worden om nog veilig thuis te kunnen blijven, besluit het gezin de stad te verlaten.

Vader, die in lompen handelt, kent een boer in Ewijk. ,,Daar zijn we naartoe gelopen, op klompen. We sliepen er in de kippenschuur, op stro”, vertelt Fietje Bouhuijs-Duits (87).

Quote

Ik draag ’m altijd. De ring herinnert me aan mijn ouders en aan Fietje.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.