Hoe een oud en nieuw vluchtverhaal elkaar op magische wijze raken in het nieuwe boek van Frouke Arns
het gesprekFrouke Arns brengt in haar debuutroman De gelijktijdigheid der dingen een oud en een nieuw vluchtverhaal samen. De levenspaden van een jonge Syrische vluchteling en een oude Duitse vrouw kruisen elkaar op een winterse nacht in Noorwegen. Geïnspireerd op haar eigen familiegeschiedenis.
Het begon met een nieuwsfoto uit 2015. Een Syrische jongen die per fiets in het hoge noorden de grens tussen Rusland en Noorwegen oversteekt, vlakbij het havenstadje Kirkenes. Deze ‘Arctische route’, was een betrekkelijk veilige weg om Europa binnen te komen. Het beeld nestelde zich in het hoofd van schrijver Frouke Arns uit Nijmegen. ,,Wie was hij, wat laat hij achter, wat neemt hij mee.”
Waarom per fiets? ,,Door een bizarre bepaling in de wet mocht je bij Kirkenes als asielzoeker alleen per fiets die grens over. Niet lopend en niet liftend, maar wel per fiets. Heel absurd en vervreemdend. Uiteindelijk hebben duizenden mensen dat gedaan tot de grenzen werden gesloten. Een bijkomend gevolg was een enorme schoothoop van oude fietsen. Voor veel te veel geld kochten ze in Rusland oude barrels. In Noorwegen mochten ze niet gebruikt worden, omdat ze niet voldeden aan de veiligheidsvoorschriften.”
Voor het boek moest ik veel research doen. Ik ben naar Kirkenes gereisd, heb daar rondgekeken en met allerlei mensen gesproken. Daarna ben ik met de Hurtigruten teruggevaren naar Bergen
Frouke Arns
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer