Volledig scherm
PREMIUM
De kameel die is afgebeeld in het gebedenboek van Maria van Gelre. © Vantilt

Hoe er een kameel in het gebedenboek van Maria van Gelre kwam

NIJMEGEN - Onderzoek naar het leven van Maria van Gelre leverde zo veel mooie verhalen dat Johan Oosterman er een  boek van heeft gemaakt. Het vertelt over het reizende hof in de middeleeuwen.  

Volledig scherm
Gravure van Huis te Middelaar uit 1670. © A. Rademaker

Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde, spitte de archieven door om meer te kunnen vertellen over Maria van Gelre. ,,Aktes en boekhoudverslagen zeggen veel'', is zijn ervaring. ,,In het geval van de gereedmaking van Huis te Middelaar laten ze zien hoe het hof is ingebed in het netwerk van de lokale economie.'' 

Rond Huis te Middelaar heerste in het najaar van 1405 een koortsachtige drukte want de nieuwe hertogin Maria van Gelre zou er twee weken verblijven. Er werd getimmerd en gepoetst, het dak werd gerepareerd, runderen geslacht, worst gedraaid. Vanuit Goch kwamen de wagens met Duitse wijn uit de Moezelstreek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.