Volledig scherm
PREMIUM
De kameel die is afgebeeld in het gebedenboek van Maria van Gelre. © Vantilt

Hoe er een kameel in het gebedenboek van Maria van Gelre kwam

NIJMEGEN - Onderzoek naar het leven van Maria van Gelre leverde zo veel mooie verhalen dat Johan Oosterman er een  boek van heeft gemaakt. Het vertelt over het reizende hof in de middeleeuwen.  

Volledig scherm
Gravure van Huis te Middelaar uit 1670. © A. Rademaker

Oosterman, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde, spitte de archieven door om meer te kunnen vertellen over Maria van Gelre. ,,Aktes en boekhoudverslagen zeggen veel'', is zijn ervaring. ,,In het geval van de gereedmaking van Huis te Middelaar laten ze zien hoe het hof is ingebed in het netwerk van de lokale economie.'' 

Rond Huis te Middelaar heerste in het najaar van 1405 een koortsachtige drukte want de nieuwe hertogin Maria van Gelre zou er twee weken verblijven. Er werd getimmerd en gepoetst, het dak werd gerepareerd, runderen geslacht, worst gedraaid. Vanuit Goch kwamen de wagens met Duitse wijn uit de Moezelstreek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen
  PREMIUM
  column

  ’t Plein: Stallingen te krap voor nieuwe generatie fietsen

  Ik rij al jaren rond op een sportieve fiets. Niks bijzonders trouwens. Het is een stadsfiets met tassen achterop, een normaal stuur. Toch lukt het me vaak niet een goede plek te vinden in de Nijmeegse fietsenstallingen. Altijd gedoe met plaatsen, zeker bij de Mariënburg. Maar ook bij nieuwere stallingen. De opstelling van de rekken is gewoon niet passend meer voor de huidige generatie fietsen. Mijn fiets bovenin plaatsen is gewoon onmogelijk, dan schuurt het stuur langs het plafond. Maar ook de onderste rekken zijn vaak te smal, de tussenruimte tussen de rekken is te klein.
 2. Politiebureaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrijpelijke noodgreep’
  PREMIUM

  Politiebu­reaus Gelderland-Zuid in weekend op slot: ‘Onbegrij­pe­lij­ke noodgreep’

  NIJMEGEN - Het hoofdbureau van de politie in Nijmegen is sinds kort gesloten op zaterdag en zondag. Dat betekent dat in heel Gelderland-Zuid (het district onder de Waal) geen politiebureau meer open is voor publiek, bevestigt politiechef Lute Nieuwerth. Het politiebureau in Arnhem blijft in de weekenden wel gewoon open. De bureaus in Ede, Wageningen en Doetinchem zijn al jaren alleen op zaterdag geopend.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.