Volledig scherm
Het complex van Hilckmann in Nijmegen © Flip Franssen

Hoe gaat Nijmegen 7 miljoen euro terughalen bij Hilckmann?

NIJMEGEN -Gaat het ter ziele gegane slachthuis Hilckmann de gemeente Nijmegen in 2018 eindelijk geld  terugbetalen? 

In oktober jongstleden bepaalde de rechtbank Arnhem dat de slachterij alsnog 7 miljoen euro van de door de gemeente opgehoeste uitkoopsom van 21 miljoen euro terug moet storten. Die 7 miljoen is precies dat deel dat bedoeld was voor (de nooit gerealiseerde) nieuwbouw in Haps. Maar sinds die uitspraak is het héél stil gebleven. 

Beroep?

Nijmegen en Hilckmann  staan nog steeds 'juridisch pal tegenover elkaar'. Tot de eerste week van januari kunnen ze nog in hoger beroep gaan. Vooralsnog zwijgen ze echter over die mogelijke stap. Wacht maar af, laten beide kampen desgevraagd weten.  

Voor Nijmegen is een hoger beroep mogelijk zinvol, omdat de rechter bepaalde dat Nijmegen géén recht heeft op geld uit privé-potjes van de familie Hilckmann. Maar grote vraag is of die 7 miljoen dan wél te halen is bij de oude bv's van het slachthuis annex vleesbedrijf. Via een hoger beroep kan wellicht alsnog beslag worden gelegd op de privé-spaarpotjes.

Tegenvaller

Voor  Hilckmann was de recente nederlaag bij de rechter een onverwachte tegenvaller. Het slachthuis staat op het standpunt dat het niets terug hoeft te betalen, maar juist nog geld tegoed heeft van de gemeente.  5 miljoen euro, om precies te zijn. Want: in de oude overnamedeal met Nijmegen zou sprake zijn geweest van een koopsom van 26 in plaats van 21 miljoen euro. 

Onzin, vinden ze bij de gemeente; ook die extra 5 miljoen zou (net als de eerder genoemde 7 miljoen) vast hangen aan de nooit gerealiseerde doorstart in Haps.

14 miljoen

Volgens het gerechtelijke oordeel van oktober, heeft Hilckmann  slechts recht op 14 van de in 2015 uitbetaalde 21 miljoen. Dat bedrag staat gelijk aan de waarde van de inmiddels lege bedrijfshallen aan de Waal in Nijmegen-West. Die hallen moet Hilckmann aan het begin van de komende zomer overdragen aan de gemeente.  Bezemschoon. Wat dat laatste  precies inhoudt, ook daarover stoeien de gemeente en het voormalige slachthuis nog steeds. 

Snel plat

Na de overdracht wil Nijmegen de hallen razendsnel plat gooien. De inzet is om op deze plek in de loop van 2019 te starten  met de bouw van woningen.    

Miljoenenkosten

De kosten van het juridische gevecht van Nijmegen met slachthuis Hilckmann zijn in twee jaar tijd trouwens voor de gemeente opgelopen tot bijna 1 miljoen euro. Daarbij gaat het om de proceskosten, inzet advocaten, bestudering stukken, correspondentie en het overleg over de juridisch acties, zo blijkt uit overzichten van de gemeente.  Uit de uitspraken van de rechtbank blijkt dat Nijmegen daarvan maximaal niet meer dan enkele tienduizenden euro's aan juridische kosten op het bordje van Hilckmann kan leggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.