Lege terrassen op de Arnhemse Korenmarkt om corona.
Volledig scherm
PREMIUM
Lege terrassen op de Arnhemse Korenmarkt om corona. © EPA

Hoe moet het verder na de coronacrisis? ‘Recessie treft straks juist sectoren die nu op slot zijn’

NIJMEGEN/ VEENENDAAL - De sectoren die het hardst getroffen worden door een verwachte economische recessie, zijn vermoedelijk de horeca en detailhandel.

Quote

Er zijn geen evenemen­ten meer om aan te kondigen, de adverteer­ders vallen weg en de locaties waar ik de krant neerleg staan groten­deels leeg

Jurgen Hillaert, ondernemer

Dat zegt hoogleraar bedrijfseconomie Joris Knoben van de Nijmeegse Radboud Universiteit. Het gaat om sectoren die nu al grotendeels op slot zitten en de financiële schade daardoor later moeilijk kunnen compenseren, legt hij uit.

,,Als je nu in de zorg werkt, zal je werkzekerheid in de toekomst wellicht wel groeien. De waardering stijgt, misschien ook het aantal vaste banen. Maar als je in de horeca werkt of kapper bent, is dat anders. Die mensen krijgen nu slechts een minimale inkomensvoorziening.’’ Zo kan een zelfstandig ondernemer in nood nu bijstand aanvragen, maar harkt die daar lang niet zoveel geld mee binnen als normaal.

Wanneer kroegen en restaurants straks open mogen gaan, moet een eigenaar ook eerst kijken hoe de zaken precies lopen voordat die al het personeel weer terug kan halen, stelt Knoben. De detailhandel verkeert in een soortgelijke situatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.