Volledig scherm
Nijmegen-Noord, sfeerbeeld © Koen Verheijden

Hoe zit het nu met die Nuon-boete in Nijmegen-Noord? De oppositie wil het weten: ‘Bewoners zijn melkkoe’

NIJMEGEN - Moeten inwoners van Nijmegen-Noord altijd nog een boete van 50.000 euro betalen, als zij afstappen van het warmtenet van Nuon? Op die vraag willen de Nijmeegse fracties van het CDA, de PvdA en VoorNijmegen.Nu woensdag een antwoord van wethouder Harriët Tiemens.

Aanleiding is de uitzending van het tv-programma Nieuwsuur van afgelopen zaterdag. Daarin wordt aandacht besteed aan de deal die Nijmegen in 2012 sloot met energieleverancier Nuon over de aanleg van een warmtenet in Nijmegen-Noord.

Omdat Nuon een alleenrecht vergaarde, kreeg de energieleverancier vrij spel. Gevolg: inwoners moeten diep in de buidel tasten voor hun energierekening. Overstappen naar een andere leverancier zou voor bewoners echter alleen mogelijk zijn als ze een ‘boete’ van 50.000 euro betalen.

Maar dat is inmiddels verleden tijd, zo klinkt het. Het boetebeding zou niet meer van kracht zijn en de clausule zou ook geen onderdeel meer uitmaken van nieuwe koopovereenkomsten, zegt Tiemens in Nieuwsuur: ,,Die contracten worden veranderd en dat weten de inwoners ook. Daar heeft de Nuon ze over geïnformeerd.”

Harde datum

Quote

Nu zijn bewoners van Nijmegen-Noord een melkkoe voor Nuon, met dank aan de gemeente Nijmegen.

Ammar Selman, PvdA

Paul Eigenhuijsen, raadslid van VoorNijmegen.Nu, zegt andere geluiden te hebben gehoord: ,,Van bewoners uit Nijmegen-Noord begrijp dat ik dat boeteclausule nog altijd wordt gehandhaafd en ook in nieuwe koopovereenkomsten staat. Ik wil daarom van de wethouder een harde datum: per wanneer kunnen bewoners overstappen, zonder dat ze een boete riskeren?”

Eigenhuijsen krijgt steun van het CDA en de PvdA. Ammar Selman, fractievoorzitter van laatstgenoemde partij, benadrukt dat aandacht voor het klimaat ‘nog steeds van groot belang is’.

,,Maar voor elke maatregel die je neemt, moet je draagvlak onder bewoners creëren. Anders werkt het niet. Nu zijn bewoners van Nijmegen-Noord een melkkoe voor Nuon, met dank aan de gemeente Nijmegen. Dat moet anders, zeker ook met het oog op de aanleg van een warmtenet in Dukenburg.”

‘Wees geen beste jongetje van de klas’

Selman stoort zich ook aan de uitspraken die Tiemens doet in de uitzending van Nieuwsuur over de totstandkoming van het warmtenet in Nijmegen-Noord.

,,Volgens haar is dat moeizaam gegaan vanwege de bureaucratische procedures voorafgaand aan het besluit. Daarmee doelt ze wat mij betreft onder meer op de debatten die met de gemeenteraad zijn gevoerd. Ongehoord dat een democratisch proces wordt afgedaan als iets bureaucratisch.” 

Jean-Paul Broeren, raadslid van DNF Stadspartij, ageert al langer tegen het warmtenet in Nijmegen-Noord. ,,Maar het is te makkelijk om nu alles op Tiemens af te schuiven. Het is immers al in 2012 misgegaan, toen was zij nog geen wethouder. Tegelijkertijd laat dit debacle wel weer zien dat je niet altijd het beste jongetje van de klas moet zijn als gemeente. Ik pleit voor meer realisme: niet halsoverkop meedoen met iedere milieumaatregel, maar ontwikkelingen even afwachten. Dan dupeer je geen bewoners.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Afgelaste optocht Knotsenburg wordt niet op ander moment ingehaald

    Afgelaste optocht Knotsen­burg wordt niet op ander moment ingehaald

    NIJMEGEN - De afgelaste optocht van Nijmegen wordt niet ingehaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Knotsenburgse carnaval dat er helemaal geen praalwagens en loopgroepen door de stad trekken. Het is namelijk niet mogelijk om de optocht alsnog door de binnenstad van Nijmegen te laten trekken op zondag 22 maart. Het is dan officieel halfvasten, maar juist in dat weekeinde staat ook de Stevensloop gepland.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.