Volledig scherm

Homoclubs bijna dakloos

NIJMEGEN - Nijmeegse homoclubs dreigen dakloos te raken. Villa Lila, 25 jaar het homohuis aan de In de Betouwstraat, staat in de verkoop. Tot op heden is er geen alternatief voor organisaties als COC Nijmegen en jongerenclub Dito!.


Eigenaar van het pand Stichting Beheer Homohuis Nijmegen (SBHN) kijkt al acht maanden naar alternatieve locaties, omdat het huidige pand te veel kosten met zich meebrengt en niet meer voldoet aan eisen van deze tijd. Zo zou het een te gesloten uitstraling hebben en niet goed toegankelijk voor mindervaliden.

Een paar maanden geleden was filmhuis Cinemariënburg nog in beeld als nieuwe locatie voor homohuis Villa Lila. Een haalbaarheidsonderzoek door de gemeente viel echter negatief uit. Het pand bleek te groot en te duur.

De SBHN verkoopt het huidige pand, omdat het 'niet financieel verantwoord is door te gaan' en roept de gebruikers van het pand op een alternatief te zoeken. Volgens COC-voorzitter Herman Janssen kampt de stichting met hoge hypotheeklasten door de dure brandpreventiemaatregelen en homodisco De Mythe die met verlies is verkocht. SBHN-voorzitter Niels Spierings: "Maar ook het inhuren van beheer en onderhoudskosten zijn onbetaalbaar. Om kostendekkend te zijn, moet je onredelijk veel huur vragen."

Janssen: "Het is een blamage voor een roze stad als Nijmegen. Nu loop je het risico dat homoclubs verspreid over de stad gaan zitten, in zalen en kroegen." Spierings: "Steeds meer activiteiten zijn al buiten de deur, dat moet je ook meenemen in de eisen aan een nieuw pand."De SBHN heeft meerdere kopers. Een daarvan zou de huidige huurders over willen nemen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.