De Meiberg in Meijhorst (Nijmegen) is één van de plekken waar maatregelen zijn getroffen nadat bleek dat de gevels mogelijk onveilig zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
De Meiberg in Meijhorst (Nijmegen) is één van de plekken waar maatregelen zijn getroffen nadat bleek dat de gevels mogelijk onveilig zijn. © Eveline Van Elk

Honderden woontorens mogelijk brandgevaarlijk, alleen al Nijmegen heeft er 12 op de zwarte lijst

NIJMEGEN - Honderden woontorens in Gelderland zijn mogelijk brandgevaarlijk. Daarvoor waarschuwen deskundigen nu blijkt dat alleen al in Nijmegen twaalf hoogbouwcomplexen een verhoogd risico hebben op brand.

Nijmegen is de eerste stad die een overzicht heeft gemaakt van de veiligheid van haar hoogbouw. Andere steden volgen later dit jaar.

Al in 2018 riep minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) gemeentes op om een inventarisatie te maken van panden met een hoog risico op een uitslaande brand. Aanleiding was de brand in de Grenfell Tower in Londen in 2017, waarbij 72 mensen om het leven kwamen.

Daar bleek het isolatiemateriaal in gevelplaten extreem brandbaar te zijn. Ook waren onvoldoende vluchtwegen voorhanden. Het zijn dan ook vooral die punten waarop Ollongren duidelijkheid eist van de gemeentes.  

In Nijmegen staan twaalf panden waarvoor ‘aanwijzingen bestaan dat het risico hoog is’, zo is te lezen in een rapportage die is verstuurd aan gemeenteraadsleden. Het stadsbestuur vertrouwt erop dat de eigenaren van die complexen zelf actie ondernemen.

Quote

Er wordt veel te gemakke­lijk over gedacht. De gemeente heeft een zorgplicht naar haar inwoners.

Jean-Paul Broeren, gemeenteraadslid Stadspartij DNF
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Kartonnen doodskist in de aanbieding: ‘Juist nu belangrijk om duurzame keuze te maken’
    PREMIUM

    Kartonnen doodskist in de aanbieding: ‘Juist nu belangrijk om duurzame keuze te maken’

    NIJMEGEN - Het klinkt wat cru, in deze tijd met dagelijks toenemende sterftecijfers: een doodskist met korting. Maar het tegendeel is waar, stelt Koen Verlinden, eigenaar van Fair Coffins. ,,Juist nu hebben nabestaanden de neiging te kiezen voor een goedkope spaanplaat kist, de allerslechtste keuze voor het milieu. Terwijl onze duurzame kisten van gerecycled golfkarton ecologisch én goedkoper zijn.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.