Hoofdredacteur deelt gratis De Gelderlander uit: ‘Nieuws niet gratis, maar moet voor iedereen bereikbaar zijn’
De eerste keer was het moeilijkst. ,,Ik stond met tranen in de ogen hier in de rij te wachten. Verdorie, dacht ik, dat dat in Nederland gebeurt, dat ik met mijn goede fatsoen hier moet gaan staan.”
Miranda (57) neemt in het wijkcentrum in het Nijmeegse Hatert met genoegen het cadeautje aan dat De Gelderlander-hoofdredacteur Joris Gerritsen haar overhandigt. De krant bestaat dit jaar 175 jaar en trakteert: onder cliënten van onder meer de voedselbank worden 175 abonnementen uitgedeeld.
Voor de 57-jarige Nijmeegse - haar achternaam wil ze niet publiek maken omdat niet iedereen hoeft te weten dat ze bij de voedselbank loopt - is het een welkom geschenk. ,,Ik ben zonder krant toch minder goed geïnformeerd, heb het idee dat ik belangrijke informatie mis.”
Dat denkt Ron Meyer ook. Hij zet zich in om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen en pleitte eerder in deze krant voor het dichten van de krantenkloof.
Kloof tussen twee groepen
Het is precies het idee achter de gratis abonnementen. Volgens Gerritsen is de ongelijke verdeling van informatie tussen arm en rijk een van de belangrijke factoren die de kloof tussen die twee groepen vergroot. ,,Wij willen zorgen dat mensen die het wat moeilijker hebben toch goed geïnformeerd worden over wat er in de wereld en de regio gebeurt.”
Zijn boodschap aan de mensen die in de rij staan voor hun wekelijkse gratis boodschappen van de voedselbank: ,,Nieuws is niet gratis, maar moet voor iedereen bereikbaar zijn.” Omdat hij ervan overtuigd is dat mensen die beter op de hoogte zijn van wat zich om hen heen afspeelt zich meer verbonden voelen met hun omgeving. Dat mensen die wat minder kansen hebben in de maatschappij met meer kennis die kansen kunnen vergroten. En dat ze zich simpelweg beter voelen als ze dagelijks op de hoogte worden gehouden van wat er overal gaande is.
25 jaar, 17, 15, 13, 9 en een tweeling van 7
Dat de kloof tussen arm en rijk enorm is, laat een ochtend in het wijkcentrum goed zien. De mensen die er elke week in de rij staan voor een tas vol boodschappen hebben geen cent te makken. Zoals de 41-jarige Linda Xhofleer, alleenstaande moeder van liefst zeven kinderen. ,,25 jaar, 17, 15, 13, 9 en een tweeling van 7’’, somt ze op.
Maar een paar uur
Ze werkte in de zorg, met dementerenden. ,,Maar een paar uur, want ik moet ook voor de kinderen zorgen.” Door omstandigheden raakte ze haar werk kwijt. Nu hoopt ze op een baan in de thuiszorg.
Hoop heeft Miranda ook. Vroeger werkte ze als laborante, maar lang was ze thuis om te zorgen voor haar kinderen. Haar man zorgde voor het inkomen, maar nadat ze van hem gescheiden was belandde ze in de bijstand. ,,Ik heb nu het probleem dat ik geen ervaring heb, geen papieren waarmee je makkelijk werk kunt vinden.”
Blij als ze niet meer naar voedselbank hoeft
Maar binnenkort hoopt ze als deeltijd ergens als inpakker aan de slag te kunnen. ,,Ik zal blij zijn als ik hier niet meer naartoe hoef. Want dat betekent dat het beter met je gaat.”
Mogelijk dat het lezen van De Gelderlander erbij gaat helpen. De Radboud Universiteit gaat dit jaar onderzoeken of de effecten waar de hoofdredacteur op hoopt ook echt te zien zijn. Gerritsen: ,,We willen echt goed bekijken of het helpt om de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. Hoe mooi zou dat zijn.”
Waarom geen gratis kranten in het hele verspreidingsgebied?
Er is op advies van de onderzoekers van de Radboud Universiteit gekozen om alleen gratis kranten te verspreiden in Nijmegen. Op die manier is het effect namelijk beter te meten. Zo wordt onder andere onderzocht wat het effect is op degene die een jaar lang gratis de krant leest en wordt ook onderzocht of er effecten zijn op de omgeving.
Gedurende de proef krijgt de helft van de mensen iedere dag een fysieke krant op de deurmat. De andere helft kan De Gelderlander digitaal lezen. Op die manier kunnen de onderzoekers zien of er verschil is tussen digitaal lezen en op papier.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
Oproep van Nijmeegse archeoloog Paul Franzen: ‘Bouw een Romeinse villa in Maas en Waal!’
Het Land van Maas en Waal was in de Romeinse tijd een belangrijk landbouwgebied met een flink aantal villa’s. De regio zou meer met dat verleden moeten doen, zegt de Nijmeegse archeoloog Paul Franzen. Hij pleit voor de herbouw van zo’n villa.Beuningen, Malden -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Dicht de krantenkloof: betrouwbare informatie voor iedereen!
Zorg dat ook mensen met een kleine portemonnee de krant kunnen lezen. Dat bepleit Ron Meyer. De voormalig SP-voorzitter en nu directeur van het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHLN) zet zich in om de kloof tussen arm en rijk te verkleinen. De krantenkloof moet worden gedicht, schrijft hij in dit opiniestuk in De Gelderlander. -
PREMIUM
Rustmomentjes en rekenkamer voor kinderen nieuwe school De Bonte Boomhut in Wijchen. ‘Utopie?’
Geen leerlingen maar kinderen, geen lokalen maar kamers, geen school maar een ontwikkelcentrum, dat is De Bonte Boomhut in Wijchen. Ouders zijn tijdens een informatieavond enthousiast over de nieuwe school, maar hebben ook bedenkingen: ,,Dan moet ik wel mijn vrije dag verplaatsen.”Wijchen -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing.
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
PREMIUM
Trainer Saskia van Kerkhof per direct weg bij korfbalclub ONA/Astrantia
SSaskia van Kerkhof is niet langer trainer van ONA/Astrantia. De Beuningse coach is zelf opgestapt bij de korfbalclub uit Overasselt en Middelaar. Haar taken worden de rest van het seizoen waargenomen door assistent Paul van Someren.Overasselt -
PREMIUM2
Schapen houden traject fietslorrie weer schoon, 23.500 passagiers verwacht
Ze hebben er zo’n veertien dagen voor nodig om het spoortje tussen Groesbeek en Kleef onkruidvrij te houden. Het betreft het deel waarover de draisine (fietslorrie) rijdt. Komend seizoen zal de kudde schapen drie keer, te beginnen in april, het spoor begrazen.Berg en Dal
In samenwerking met indebuurt Nijmegen
9 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMichel Fijen
Geert Loermans
W. Loeffen
Els Weber-van Dreuten
Geert Loermans