Volledig scherm
PREMIUM
Theo Engelen. © Bert Beelen

Hoogleraar Engelen gefascineerd door de gewone mens: ‘Vrijen hing vroeger samen met de agrarische kalender’

NIJMEGEN - Theo Engelen, voormalig rector magnificus van de Radboud Universiteit, doet historisch onderzoek naar de ontwikkeling van de bevolking. ,,Geschiedenis gaat vaak over grote dingen.”

Een eeuw geleden was bijna een kwart van de huwelijken gedwongen, omdat er al een kind in aantocht was. En aan seksuele onthouding in de vastentijd deden verdacht weinig gelovigen.

Het zijn zomaar twee conclusies die hoogleraar Theo Engelen al kan trekken op basis van het onderzoek waar hij momenteel mee bezig is. Over twee jaar moet dat onderzoek tot een boek leiden, maar nu al wil hij wat bevindingen delen.

Gefascineerd door de gewone mens

Volledig scherm
Theo Engelen. © Bert Beelen

Engelen: ,,Op basis van de historische demografische ontwikkelingen in Europa begrijp je beter wat in Afrikaanse landen gebeurt, en wat je bijvoorbeeld moet doen om te zorgen dat er daar minder kinderen worden geboren.”

Historicus Engelen (68) is al zijn leven lang gefascineerd door het leven de gewone mens. ,,Geschiedenis gaat vaak over grote gebeurtenissen, processen en belangrijke mensen. De Industriële revolutie, de Tweede Wereldoorlog, Hitler, Napoleon, dat soort fenomenen.”

,,Al toen ik studeerde dacht ik: er zijn heel veel mensen geweest die allemaal hun eigen levens geleid hebben en waar we ons nauwelijks mee bezighouden. Daar zijn niet zo veel bronnen over. Belangrijke mensen schreven zelf, of daar werd over geschreven. Maar ook van meest eenvoudige mensen zijn aantekeningen: over geboorte, trouwen, kinderen krijgen, sterven. Wat ik probeer is levens van die mensen te reconstrueren met behulp van die gegevens.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeerplekken bezet’
    PREMIUM
    VIDEO

    ‘Haal weg aso’ op oldtimers lijkt duidelijke boodschap aan eigenaren: ‘Ze houden al 12 jaar parkeer­plek­ken bezet’

    NIJMEGEN - ‘Lul’, ‘aso’ en ‘ga weg’. Het lijkt een duidelijke boodschap aan de eigenaren van de oldtimers die maandagavond werden besmeurd in Nijmegen. De bolides staan vaak langdurig geparkeerd in de garage de Kazerne aan de Molenveldlaan, zegt Dirko Wijers, die in de buurt werkt. ,,Vrijwel het hele jaar zelfs. Je huurt hier met het idee dat je ook kan parkeren.” Niet dat Wijers enig begrip heeft voor de actie. ,,Het lijkt me een wanhoopsdaad.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.