Hoogleraar fietst 200 kilometer in restaurant Radboud tegen kanker: ‘Stuk zwaarder dan verwacht’

videoNIJMEGEN - Bart Kiemeney, hoogleraar aan het RadboudUMC uit Haps, fietste woensdag 200 kilometer bij het restaurant van het Radboudziekenhuis. Zijn laatste maximale inspanning, ook om aandacht te vragen voor zijn goede doel: vanaf 5 juli gaat hij de Tour de France fietsen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

In de voorhal van het restaurant in het Radboudziekenhuis is Kiemeney, die zelf ook onderzoek doet naar kanker, flink aan het zweten op zijn spinningfiets. Hij heeft er dan al 90 kilometer opzitten. ,,De kilometers voelen tot nu toe aan als een heuveletappe in de Tour de France. Er zit een behoorlijke weerstand op de fiets.” De fiets staat op een soort rollerbank om realistische omstandigheden na te bootsen. 

In de hal is het 24 graden. Warm, maar bij lange na niet de hete temperaturen die nu in Frankrijk gemeten worden. ,,Om de warmte tegen te gaan heb ik vandaag een handdoek en waaier van thuis meegenomen.”

Stukje meefietsen

Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: bart kiemeney fietst op rollerbank 200 km. Dgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen

Een tiental omstanders kijkt geïnteresseerd naar de inspanningen die de Kiemeney levert. ,,Je ziet dat hij zich echt in het zweet aan het werken is. Ik krijg het er al warm van als ik het zie”, zegt laborant Kees Jansen (58). Hij doneerde eerder 25 euro voor de op touw gezette actie. Zelf meefietsen doet hij niet.

Andere voorbijgangers springen wel op de wielrenfiets naast Kiemeney om een stukje met hem mee te fietsen. Even een praatje maken en samen op de foto. Met behulp van een Greenscreen lijkt het op de foto alsof je samen met de hoogleraar een Franse berg aan het beklimmen bent. De foto kan uiteraard gekocht worden voor het goede doel.

Onderzoekers die zelf geld werven

Directeur Radboud Fonds Marcel Slenders (49) moet ervoor zorgen dat er fondsen geworven worden voor onderzoeken. Hij stipt het belang van deze actie aan. ,,Het is belangrijk om aan medewerkers te laten zien dat zelf geld inzamelen voor onderzoek ook een mogelijkheid is. Onderzoekers geven vaak geld uit, maar over het binnenbrengen van geld wordt vaak niet lang nagedacht.” 

Na 200 km stapt Kiemeney zwetend van zijn fiets. ,,Superleuk om te doen. Het initiatief levert veel aandacht en enthousiaste reacties op van zowel patiënten als medewerkers. Het fietsen zelf viel wel enigszins tegen. Het was toch een stuk zwaarder dan verwacht.”

Vanaf 5 juli fietst Kiemeney elke dag een etappe van de Tour de France, steeds één dag voordat de eigenlijke etappe door het profpeloton wordt verreden.  ,,Als het in Frankrijk net zo heet blijft als het nu is, dan wordt het wel heavy.” 

Zelf geld doneren? De Tour van Kiemeney is online te volgen op de website van het RadboudUMC.

Volledig scherm
Nijmegen/Nederland: bart kiemeney fietst op rollerbank 200 km. li. uroloog dr MuldersDgfotofoto: Bert Beelen © Bert Beelen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.