Volledig scherm
Leon Berkers aan het roer van Opoe Sientje. © Paul Rapp

Horecaboot Opoe Sientje moet weg uit Lindenberghaven

NIJMEGEN - Horecaondernemer Leon Berkers moet voor 1 juni met zijn B&B en horecaboot Opoe Sientje uit de Lindenberghaven vertrekken. Ook het ponton waarop hij sinds een jaar een terras heeft, moet weg uit de haven. Dat eist Rijkswaterstaat. 

Vertrekt Berkers niet dan krijgt hij een boete van 20.000 euro opgelegd. De horeca-ondernemer is verbijsterd.

Berkers vreest dat zijn vertrek gevolgen heeft voor het cultureel terras de Kaaij dat sinds enkele jaren in de zomer aan de haven en onder de Waalbrug plaatsvindt. ,,Deze zomer gaan nog wel door, de afspraken hiervoor zijn al gemaakt. Maar ik organiseer dit met de medewerkers die ook actief zijn op de Opoe Sientje. Die boot is de basisplek voor onze organisatie. Ik weet niet hoe we dit straks moeten oppakken als we hier weg zijn.’’

'Illegaal'

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is uit onderzoek gebleken dat Berkers met de Opoe Sientje 'illegaal een vaste ligplaats heeft ingenomen in de haven'. In de haven zijn in principe geen vaste ligplaatsen mogelijk. Er liggen wel enkele schepen permanent, zoals de kleine B&B Orca (ook van Berkers), maar dat is bijna twintig jaar geleden bij een 'generaal pardon' door Rijkswaterstaat geregeld. ,,Enkele schepen die er voor 1999 al lagen, gedogen we", zegt de woordvoerder. 

Vergunning

Opoe Sientje meerde hier een vijftal jaar geleden voor het eerst af. Stap voor stap heeft Berkers de horeca bij het schip uitgebreid. Medio 2016 kreeg hij van de gemeente Nijmegen zelfs een permanente horecavergunning, ook voor een stuk van de grond op de kade bij de brug. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.