Volledig scherm
Veertien partijen doen in Nijmegen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op tien plekken in de stad © Paul Rapp

Hubert Bruls: niet stemmen, dan ook niet later klagen

NIJMEGEN - Wie niet gaat stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart, maar later wel zijn beklag doet over gemeentelijke besluiten, die mensen zijn niet serieus te nemen. Dat vindt burgemeester Hubert Bruls. Hij startte maandagmiddag een campagne om de opkomst voor de raadsverkiezingen te bevorderen.

Dat laatste is hard nodig, want bij de laatste drie lokale verkiezingen bleef telkens 46 procent van de Nijmeegse kiezers thuis. Eigenlijk is dat niet acceptabel vindt Bruls. Hij riep de politieke partijen op de komende weken stevig campagne te voeren. ,,Daarbij moeten de partijen ook hun politieke verschillen benadrukken. Misschien zelfs uitvergroten. Het moet mensen duidelijk worden dat er wat te kiezen valt. Mensen moeten beseffen dat het een geweldig voorrecht is om te kunnen stemmen."

Lokale items

Bruls betreurt het overigens dat veel partijen landelijke kopstukken naar de stad halen. ,,Dat hoort gewoon niet. De discussie moet over Nijmeegse, lokale  onderwerpen gaan. Deze verkiezingen gaan nu over de stad. Het is funest voor de democratie als mensen gaan denken dat het om landelijke thema's gaat." 

Bruls lanceerde maandag een stemwijzer Nijmegen.mijnstem.nl  waarop kiezers aan de hand van een reeks stellingen kunnen ontdekken welke partijen het beste bij hun passen. Komende zaterdag lanceert ook De Gelderlander een eigen stemwijzer apart voor alle gemeenten op de site Gelderlander.nl. Eerder peilde de redactie al welke lokale thema's de kiezers belangrijk vinden. 

Filmpjes

Bruls stuurt ook nog alle kiezers een brief waarin hij het belang van de raadsverkiezingen uitlegt. Daarnaast voert de gemeente de komende weken opkomstbevorderende campagnes op de social media. Er zijn al twee filmpjes gemaakt die onder meer via Facebook verspreid worden. Mogelijk komen er nog enkele bij. Bij de filmpjes richt de gemeente zich met name op jongeren. 

Lokale belastingen

Bruls denkt zelf dat de opkomst bij de lokale verkiezingen tot recordhoogtes kan stijgen als gemeenten het recht zouden krijgen meer lokale belastingen in te voeren. ,,Het gaat dan niet om meer belasting voor de burgers, maar om een verschuiving van landelijke belastingen naar de gemeenten. Dan daag je partijen en kiezers echt uit een lokale keuze te maken."   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond  gecanceld vanwege verbouwing concertzaal
    Update

    Jan Smit woest: optreden Nijmegen voor vanavond gecanceld vanwege verbouwing concert­zaal

    NIJMEGEN - Jan Smit (32) moet zijn fans vandaag teleurstellen. De zanger zou vanavond een concert geven in Nijmegen in Concertgebouw De Vereeniging, maar nu blijkt dat het pand nog lang niet toegankelijk is wegens verbouwingen. De Volendammer is pissig en doet op Instagram zijn verhaal. ,,Ik vind het bijzonder teleurstellend dat wij hier op geen enkele wijze eerder van op de hoogte zijn gesteld!” Inmiddels is er wel een nieuwe datum: zondag 6 januari.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.