Volledig scherm
© Thinkstock

‘Huilkamer Radboud Universiteit geeft verkeerde boodschap’

NIJMEGEN - Studenten met mentale problemen hoeven niet te lachen om de huilkamer-stunt van de Radboud Universiteit, zegt oud-studente Mae Boevink.

Ludieke actie of niet, alles is fout aan die ‘huilkamer’ van de Radboud Universiteit. Dat vindt Mae Boevink (25) uit Nijmegen, die in september afstudeerde. Ze maakt zich boos over de actie die intussen door alle media is opgepikt. ,,Zo ga je niet om met mentale klachten. Zo lacherig, zo flauw. Ik voel me met terugwerkende kracht niet serieus genomen door de universiteit.”

Tissues en memo-briefjes

Volledig scherm
Mae Bovink © Mae Bovink

Boevinks alma mater heeft deze week een ‘huilkamer’ ingericht in het Erasmusgebouw. In kamer 2.11 kunnen gestreste studenten in de tentamentijd tot zichzelf komen en, als dat nodig is, hun tranen de vrije loop laten. Er staan tissue-dozen en er hangt een spiegel om te checken of je ogen nog rood zijn. Ook liggen er memo-briefjes waarop studenten het tentamenleed van zich af mogen schrijven.

Dat dit een mediagenieke stunt is, bedoeld om op een geestige manier aandacht te vragen voor de aanpak van stress, snapt Boevink. Maar ze zou willen dat er beter over nagedacht was. ,,Deze actie suggereert dat je vooral lekker achter gesloten deuren en in je eentje moet gaan zitten janken. Terwijl stress en depressie juist in de openbaarheid besproken moeten worden. Toon je emoties, het mag, dát zou de boodschap moeten zijn.”

Quote

Deze actie suggereert dat je vooral lekker achter gesloten deuren en in je eentje moet gaan zitten janken. Terwijl stress en depressie juist in de openbaar­heid besproken moeten worden.

Mae Boevink

Veel last van studiestress

Zelf had Boevink ook flink last van studiestress. ,,Ik studeerde filosofie. Dat is gelukkig een kleine en overzichtelijke faculteit, maar toch ging niet alles goed. Ik heb toen baat gehad bij het contact met mijn studieadviseur, die me wees op de hulp die ik kon krijgen van de decaan en studentenpsycholoog.” 

Dát is hulp, zegt Boevink, die werkt als bijlescoördinator. De actie #Radbreak, waarbij de Radboud Universiteit op sociale media tips geeft over stress, is dat niet. ,,Te oppervlakkig. We hebben het over een serieus en groot probleem onder studenten. Dat wordt deels in stand gehouden door de universiteit zelf. Zodra je maar iets zegt over de tijd nemen om aan jezelf te werken, wijzen ze je op studievertraging en het gat in je cv. Die ruimte is er dus gewoon niet. De universiteit wil dat je in drie jaar afstudeert.”   

De tijdelijke huilkamer was donderdagmiddag rond het middaguur was de ruimte uitgestorven.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.