Volledig scherm
De sloper haalt het Huis van Overvloed in Lent neer na de brand. Foto: Rob Jaspers/DG

Huis van Overvloed in Lent door brand verwoest

LENT - In een houten woning aan de Bemmelsedijk in Lent is zaterdagochtend vroeg brand uitgebroken. Het zogeheten Huis van Overvloed dat gebouwd is als duurzaamheidsproject moet als verloren worden beschouwd. Rond 10.00 uur begon de sloop van wat restte van het gebouw.

De brand begon door nog onbekende oorzaak rond 04.30 uur en greep snel om zich heen. De brandweer Nijmegen-Noord was snel bij het vuur. "Maar het Huis van Overvloed stond op dat moment al in lichterlaaie. We hebben het wel uit gekregen maar ik ben bang dat er niet meer veel van over is", legt de brandweercommandant uit. Brandstichting als oorzaak wordt niet uitgesloten. In het huis waren geen stroom- of gasaansluitingen.

Het Huis van Overvloed is gebouwd met restproducten, overtollige spullen en zou op 14 september officieel geopend worden.

Landelijke bekendheid
De woning was niet bewoond. De initiatiefnemer voor het Huis van Overvloed is Juul Martin. Het project dat door honderden vrijwilligers werd gesteund en uitgevoerd kreeg niet alleen regionale maar ook landelijke bekendheid. Volgens Martin gaat het feest op 14 september toch door. Want volgens Martin is het initiatief om een huis te bouwen voor 0 euro wel geslaagd.

De gemeenteraad van Nijmegen gaf eind 2011 toestemming voor de bouw van het huis.

Rouwstemming
Bij de locatie aan de Bemmelsedijk verzamelden zaterdagochtend vrijwilligers om te zien wat er van hun project geworden was. Volgens Juul Martin moet het initiatief doorgang vinden. "We hebben toestemming om op deze plek twee jaar te blijven. Dat zullen we ook na de brand doen.'"

Sloopbedrijf Heijmans maakte rond 10.00 uur zaterdagochtend korte metten met het Huis van Overvloed. In opdracht van de gemeente werden de verbrande restanten van het huis gesloopt. In een rouwstemming sloegen vrijwilligers de sloop gade. Aan het initiatief voor het huis is meer dan 3 jaar gewerkt.

Volledig scherm
De 'deeleconomie', daar gelooft Juul Martin (32) in. Foto: Gerard Verschooten
Volledig scherm
De vlammen slaan hoog uit de houten woning aan de Bemmelsedijk in Lent. Foto: Bas Berents
Volledig scherm
De sloper haalt het Huis van Overvloed in Lent neer na de brand. Foto: Rob Jaspers/DG

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.