Volledig scherm
Dispuuthuis van THOR (met vlag). © Niels Kruize

Huisuitzetting studentendispuut Nijmegen dreigt na afwijzen bezwaar

NIJMEGEN - Ook in tweede instantie heeft Nijmegen geoordeeld dat het studentenhuis van dispuut THOR, aan de Bijleveldsingel, illegaal is. De studenten trokken aan het kortste eind in een bezwaarprocedure bij de gemeente. Een uithuiszetting dreigt.

Het dispuut heeft aangekondigd de kwestie aan de rechter te willen voorleggen. Voorlopig kunnen de leden van THOR nog in hun monumentale studentenpand blijven wonen.

De Nijmeegse omgevingsdienst (ODRN) oordeelde eerder dit jaar dat het studentenhuis illegaal is verkamerd. Een aanvraag voor een omzetvergunning - benodigd om een pand te mogen verkameren - werd door de gemeente afgewezen. Reden: omwonenden ervoeren teveel overlast. In een tijdsbestek van één jaar zijn in de directe omgeving het dispuuthuis 64 meldingen van overlast geregistreerd, aldus de ODRN. In de meest gevallen ging dat om lawaai, rondslingerend afval en fout geparkeerde fietsen.

‘Geen sterke zaak’

De bekende Amsterdamse advocaat Samuel Vermeulen, zelf oud-lid van THOR, ging namens het dispuut in bezwaar tegen de beslissing van de ODRN. Hij kondigde eerder al aan dat wat hem betreft de gemeente geen sterke zaak heeft.

Vermeulen: ,,Het dispuuthuis van THOR is al sinds 1980 verkamerd. Voor het omgezet houden van dergelijke oude studentenpanden geldt geen vergunningsplicht, zo blijkt uit een toelichting op de wet. Die verplichting geldt alleen voor pandjesbazen die huizen opkopen, ze ombouwen tot illegaal studentenhuis en dan weer doorverkopen om de vergunningsplicht te omzeilen. Daarvan is in dit geval geen sprake.”

Overlast

Dat in het verleden sprake was van overlast, erkende Vermeulen destijds: ,,Inmiddels geldt binnen het dispuut een nieuw huishoudelijk reglement, waarin onder meer staat dat het ’s avonds na tien uur buiten rustig moet zijn. Ook zijn de dispuutleden bij omwonenden langsgegaan en hebben ze aangegeven dat ze bij overlast meteen zullen ingrijpen. De afgelopen tijd zijn er dan ook geen nieuwe klachten meer geregistreerd.”

Vermeulen was dinsdagochtend niet bereikbaar voor een reactie. De leden van THOR zeggen op de hoogte van de beslissing in bezwaar, maar willen niet inhoudelijk reageren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.