Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Huisvriend’ ontkent jarenlang uitbuiten verstandelijk beperkt stel, OM overweegt tbs

UpdateARNHEM/ NIJMEGEN - De 48-jarige Nijmegenaar Michael A., die wordt verdacht van het jarenlang uitbuiten van een verstandelijk beperkt stel van 56 jaar in Nijmegen, leeft al jaren van celstraf naar afpersingen en andere dwangdelicten en weer terug. En omdat instanties hem niet behandelbaar en begeleidbaar meer achten, moet hij nu wellicht met tbs uit de samenleving gehaald worden.

Die gedachte deelde de officier van justitie maandag in de strafzaak tegen A., die tot donderdag werd uitgesteld omdat het te laat werd en de rechtbank dicht ging.

Dreigementen

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) dwong A. het zwakbegaafde stel met dreigementen, intimidatie en geweld om alles voor hem te betalen en het huishouden voor hem te doen, in hun eigen huis. De verdachte zou zelfs bepaald hebben hoe het stel hun zoon moest straffen, aldus de aanklacht.

A. leerde het stel kennen toen hij een taakstraf uitvoerde bij de sociale werkplaats. Hij deed zich voor als huisvriend van het stel en ging bij hen in wonen tussen 2010 aan de Sint Jacobslaan in Nijmegen.

Shag betalen

Het stel moest zijn kleren wassen, het huishouden op tijd klaar hebben en zijn wiet, shag, bier en boodschappen voor hem betalen. Hij verkocht en vernielde spullen van de man en vrouw, waaronder hun trouwboekje en sieraden van overleden familieleden.

In 2011 en 2012 deed de bewoner aangifte van mishandelingen, onder meer met een hakmes, en van aanranding van de bewoonster. Het stel vluchtte hun eigen huis uit en ging op een camping wonen en vroeg een contactverbod aan. Maar nadat dat verliep meldde de man zich weer bij hun nieuwe huis aan de Zwanenveld.

Daar zou de man een pistool hebben getoond en ook weer vrienden en bekenden bij het stel hebben weggehouden. Een ander stel zou ook door de man zijn gedomineerd en geïntimideerd.

Stoornissen

Hulpverleningsinstanties die voor het stel over de vloer kwamen durfden het huis niet meer in omdat de verdachte zich vervelend bemoeide met gesprekken die hulpverleners met het stel wilde voeren. Uiteindelijk werd de man in januari 2018 opgepakt. Zelf ontkent de man alles. 

Een psycholoog en psychiater, stellen dat hij aan stoornissen lijdt met antisociale en narcistische trekken. De man heft 42 kantjes strafblad en de aanklager vreest dat het verhaal zich zal blijven herhalen als er niet wordt ingerepen.

Donderdag gaat de zaak verder.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.