Volledig scherm
PREMIUM
Om te beginnen is er plek voor acht bewoners met verschillende zorgvragen. © anp

Hulpbehoevende ‘roze oudere’ heeft het dubbel zo lastig

NIJMEGEN - Roze ouderen mijden te vaak zorg uit angst voor pesterij en lastige vragen. Ze blijven ‘onzichtbaar’ voor de zorgverlener. Want: seksuele geaardheid is nog steeds een taboe. Dat blijkt uit onderzoek van sociaal wetenschapper Roos Pijpers van de Radboud Universiteit.

Volgens de Nijmeegse onderzoekster weten zorgverleners vaak niet of ze te maken hebben met een homo, hetero of transgender.

,,Het is de eerste generatie lhbt’ers die zorgbehoevend wordt. Van hen komt maar een klein deel spontaan uit de kast.”

Vervelende blik van de buurman

Quote

Het simpele feit dat mensen niet zichzelf kunnen zijn, is problema­tisch.

Roos Pijpers, onderzoekster Radboud Universiteit

Volgens Pijpers zorgt dit ook voor problemen in de zorg. ,,Het simpele feit dat mensen niet zichzelf kunnen zijn, is problematisch. Ik heb 115 65-plussers ondervraagd in heel Nederland met ‘andere’ seksuele geaardheid.

40 procent geeft aan in hun leven te maken gehad te hebben met pesten en uitsluiting door buren of medebewoners in een zorgcentrum. Voor de goede orde: het gaat om subjectieve ervaringen. De een is al gevoelig voor een vervelende blik of opmerking van de buurman.

Bij de ander is sprake van openlijke pesterij over de geaardheid. Het gevolg is hoe dan ook dat deze mensen huiverig worden om hulp te vragen als dit nodig is.”

Neutraal opstellen

In de ogen van Pijpers moet er veel meer aandacht komen voor de seksuele geaardheid. ,,Het is opvallend hoe weinig aandacht er in opleidingen nog steeds is voor het thema seksuele diversiteit. Zorgverleners kunnen nog veel meer open staan voor lhbt-cliënten.

Dat hoeft niet met toeters en bellen maar zorg dat mensen open durven te zijn. Stel je als hulpverlener en zorgorganisatie ook neutraal op, om te beginnen bij het intake-gesprek. Vraag niet ‘wie is uw man?’ of ‘wie is uw vrouw’?, maar vraag: ‘Heeft u een partner gehad’? Of: ‘Wie waren belangrijk voor u in uw leven?’ Dan weet diegene dat hij niet opnieuw zelf het initiatief moet nemen om uit de kast te komen.”

Dinsdag vindt in Nijmegen een symposium plaats: ‘Zorgen voor roze ouderen’. Intiatiefnemers zijn leden van de werkgroep ‘Roze ouderen’ van De Waalboog, ZZG zorggroep, OBG, Kalorama, TNV Zorgt, Sterker Sociaal Werk, COC Nijmegen en Radboud Universiteit. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.