Huren in Nijmegen goedkoper dan jaar geleden

NIJMEGEN - De huren in de vrije sector stijgen in de provincie Gelderland met gemiddeld 3 procent minder hard dan voorheen. In Nijmegen zijn de huren zelfs gedaald: daar ben je gemiddeld 1,1 procent minder kwijt.

Volledig scherm
© ANP

Dat blijkt uit cijfers van de onafhankelijke woningwebsite Pararius die de prijzen voor nieuwe huurders op een rijtje zette. De prijzen van sociale huurwoningen zijn buiten beschouwing gelaten.

Betaalde je in Gelderland in het derde kwartaal van 2018 nog 10,79 euro per vierkante meter ‘kale huurwoning’, dit jaar steeg die prijs in dezelfde periode naar 11,11 euro. Een tussenwoning met een gemiddelde grootte van 125 vierkante meter kost nu 1.388,75 euro, vier tientjes meer dan vorig jaar. Daarmee blijft de stijging in deze provincie 0,6 procent achter bij het landelijk gemiddelde.

Huurders in Nijmegen zijn met 12,60 euro per vierkante meter zelfs 14 cent minder kwijt ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee is de gemeente een buitenbeentje; alleen in Rotterdam (-3,3 procent), de gemeente en provincie Groningen (-1,4 en -0,1 procent) en Friesland (-10 procent) daalde de gemiddelde huurprijs ook in het derde kwartaal. Opvallend is dat de prijzen in buurprovincie Flevoland met 10,1 procent juist het hardst stijgen van allemaal. Eerder dit jaar betaalde een huurder in Nijmegen overigens nog het plaatselijke recordbedrag van 13,38 euro per vierkante meter. Ondanks de daling betaalt een Nijmeegse huurder in de vrije sector nog altijd de hoofdprijs van Gelderland.

Limburg en Noord-Brabant

In de rest van Gelderland is het relatief goedkoop huren. Alleen in Overijssel, Drenthe en Friesland liggen de prijzen nog lager. Met 11,76 euro per vierkante meter zijn de prijzen in Limburg vergelijkbaar met die in deze regio. In Noord-Brabant ben je behoorlijk meer kwijt: 13,37 euro. Verreweg de duurste provincie om te huren is Noord-Holland. Daar tel je 21,62 euro neer per gehuurde vierkante meter, ruim 10 euro meer dan het landelijk gemiddelde van 11,56 euro. Die hoge prijzen worden onder andere veroorzaakt doordat grote, dure steden zoals Haarlem en Amsterdam het gemiddelde omhoog trekken.

De cijfers gelden voor nieuwe huurders. De prijsverandering voor bestaande huurders is doorgaans een stuk gematigder. Nieuwe bewoners van koopwoningen betalen gemiddeld 7,2 procent meer per vierkante meter vergeleken met een jaar eerder.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.