Volledig scherm
Foto ANP

Ideeënconferentie TEDx bezoekt Nijmegen

NIJMEGEN - De eerste paar honderd van de negenhonderd gratis zitplaatsen zijn reeds aangevraagd voor TEDxNijmegen, een internationale ideeënconferentie. Die vindt maandag 8 april plaats in de Nijmeegse stadsschouwburg.

Het is een vervolg op TED-bijeenkomsten die in 2011 en 2012 in Maastricht werden gehouden. Organisator was en is het UMC St Radboud. Het is voor het eerst dat een dergelijk evenement in Nijmegen wordt gehouden.

Onder anderen entertainer Herman van Veen, de 95-jarige professor Edward Gerjuoy uit Pittsburgh en Gerard van Grinsven (CEO van het Henri Ford Hospital in de VS) vertellen maandag 8 april in sessies van 8 of 16 minuten hoe zij denken duurzame en betaalbare zorg te kunnen realiseren in samenwerking met patiënten.

TED-bijeenkomsten begonnen in 1984 in Amerika als platform voor vernieuwende ideeën die 'technology, entertainment en design' (TED) moeten verbinden. Wervende lezingen vormen de aanzet voor verspreiding van creatieve gedachten, zo is het idee.

Het evenement in Nijmegen is alleen op uitnodiging te bezoeken. Het UMC verwacht de komende dagen 2.500 aanvragen binnen te krijgen. Omdat er slechts 900 stoelen zijn te vergeven, wordt een selectie gemaakt.

In onderstaand filmpje is te zien hoe zo'n TED-bijeenkomst in 2012 in Maastricht in zijn werk ging. Sprekers waren onder meer Simon Sinek, e-patient Dave, Wouter Bos, Bart Knols, Sophie van der Stap en radioloog en Spinozapremiewinnaar Jelle Barentsz. Vier video's van deze conferentie die op TED.com zijn te vinden, zijn inmiddels meer dan een miljoen keer bekeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Burgemeester Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatverandering’
  PREMIUM

  Burgemees­ter Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatver­an­de­ring’

  NIJMEGEN - Steden moeten in Europa dé aanjagers worden bij de aanpak van klimaatverandering. Die boodschap verkondigde Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vanavond persoonlijk tijdens de wereldklimaattop in het Poolse Katowice. Hij deed dat voor vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Deze ‘call for action’ lanceerde Nijmegen in november met 21 andere (voormalige) Groene Hoofdsteden.
 2. Radboud Universiteit stuurt phishing-mail naar studenten en medewerkers: Trappen ze erin?

  Radboud Universi­teit stuurt phis­hing-mail naar studenten en medewer­kers: Trappen ze erin?

  NIJMEGEN - Alle studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit kregen onlangs een mailtje: ‘Uw mailbox is bijna vol. Om te voorkomen dat uw mailbox niet meer bereikbaar is voor uzelf en voor anderen die u willen mailen, adviseren we u dringend extra ruimte aan te vragen.’ De e-mail riep op dit zo snel mogelijk te doen door op een link te klikken en hun gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.