Volledig scherm
Een vrolijk varken ‘rent’ de komende weken over Plein 1944. © Bert Beelen

Immens varken als kunst in centrum Nijmegen

NIJMEGEN - Een buitenmaats varken van staal: dat kunstwerk is sinds dinsdag te zien op Plein 1944 in Nijmegen, midden in het centrum van de stad. ‘Ode aan het varken’ laat een vrolijk zwijn zien en wil meteen een boodschap vertellen. Maakster Jantien Mook: ,,Ik wil laten zien wat ‘een leuk en sociaal dier het is. Een varken verdient beter dan een leven in een kooi.”

Quote

Het gebruik van kooien in de veehoude­rij is een van de grootste bronnen van dierenleed.

Geert Laugs, Compassion in World Farming

Het reizende beeld staat er niet alleen om het centrum van Nijmegen te verfraaien, het hoort bij een Europees burgerinitiatief dat een eind wil maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. 

Compassion in World Farming

Compassion in World Farming, heet de beweging, meer dan 140 organisaties in Europa doen hieraan mee. Het initiatief verzamelt handtekeningen zodat de Europese Commissie de bijbehorende petitie in behandeling moet nemen. Daarvoor moeten 1 miljoen Europeanen zich achter dit standpunt scharen. Zo'n 225.000 mensen hebben dat al gedaan, waaronder 37.000 Nederlanders 

,,Het gebruik van kooien in de veehouderij is een van de grootste bronnen van dierenleed", zegt Geert Laugs namens de Nederlandse afdeling van het burgerinitiatief. ,,Denk aan moedervarkens in kooien, kippen en konijnen die op draadgaas staan dat in hun pootjes snijdt, kalveren die alleen in een box leven. Ze hebben nauwelijks ruimte en kunnen zich niet natuurlijk gedragen. Terwijl er genoeg alternatieven zijn zoals systemen met vrije uitloop.”

Het beeld stond in Amsterdam, blijft een paar weken in Nijmegen en gaat daarna naar Den Haag. ,,Uiteindelijk reist het naar Brussel", aldus Laugs. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.