Volledig scherm
Een strooiwagen in actie. In een deel van Nijmegen zijn ze deze winter niet meer te zien. © ANP

In deze 100 Nijmeegse woonstraten wordt niet meer gestrooid

NIJMEGEN - In ruim honderd woonstraten van Nijmegen wordt het komend winterseizoen niet meer gestrooid bij gladheid. De gemeente Nijmegen neemt die maatregel omdat de kosten voor gladheidsbestrijding steevast werden overschreden. Het gaat om straten waar voorheen nog wel werd gestrooid. In veel andere straten is het niet-strooien al jaren de praktijk.

Woonstraten hoeven niet gestrooid te worden, vindt de gemeente, als bewoners binnen 350 meter op een route terecht kunnen komen die wel is aangepakt. In het lijstje van wegen die van de strooilijst zijn afgehaald, komen namen uit alle wijken van de stad voor: Noord, West, Oost, centrum, Lindenholt, Neerbosch, Hatert, Grootstal en Hazenkamp. 

Zoutkisten

Voor de bewoners van de onbehandelde straten komen zoutkisten beschikbaar, zodat ze zelf kunnen strooien, ook op de trottoirs. Er komt een locatieplan waarop alle zoutkisten in de stad staan vermeld, de bedoeling is om een dekkend netwerk te creëren. Enkele buurtbewoners worden aangewezen als beheerder, elke kist krijgt een eigen registratienummer.

Bij het vaststellen van de strooiroutes is ervoor gezorgd dat in ieder geval hoofdverkeersaders en de snelfietspaden altijd goed berijdbaar zijn. Ook in gebieden waar veel ouderen wonen en mensen met een beperking wordt gestrooid. De omgeving van scholen, bushaltes en het station blijven deze winter voorzien van strooizout en worden sneeuwvrij gemaakt. 

Weersvoorspelling

Tegelijk wordt in overleg met de DAR gezocht naar meer efficiënte routes. In die routes zijn verder nieuwe verbindingswegen en fietspaden opgenomen. De DAR heeft scherpere afspraken gemaakt met de MeteoGoup, zodat de strooidiensten beter kunnen inspelen op grillig weer. Infrarood temperatuurmetingen helpen bij het maken van een nieuwe warmte-koude plattegrond voor de stad. Er komt een derde meetstation bij De Snelbinder.

Nijmegen trekt in 2019 1,2 miljoen euro uit voor de gladheidsbestrijding, 100.000 euro meer dan vorig jaar. De afgelopen jaren werd er telkens 3,5 ton te veel uitgegeven. Met het inkrimpen van het aantal strooiroutes en een ruimer budget hoopt de gemeente deze winter wel binnen de begroting te blijven. Omdat er minder strooiwagens de weg op hoeven, blijft er één voertuig in de garage die kan uitrukken in geval van calamiteiten.

Woonstraten waar voortaan niet meer gestrooid wordt

Nijmegen-Noord:

Dillestraat; Bellefleurstraat; Annabellastraat; Heinrich Böllstraat; Simone de Beauvoirstraat; P+R Nijmegen (P-plaats bij ovatonde); Bergstraat; Spanjestraat; Castiliëstraat; Aragonstraat; Andalusiëstraat; Pavialaan; Magnolialaan; Fluitenkruid; Steltsestraat.

Nijmegen-West:

Koopvaardijweg; Cargadoorweg; Beurtvaartweg; Biezendwarsstraat; Biezenstraat; Sperwerstraat; Niersstraat.

Centrum en Benedenstad:

Rode Toren; Bottelstraat; Oude Haven; Oude Havenstraat; Papengas; Begijnenstraat; Achter de Vismarkt; Lutherseplaats; Nonnenplaats; Vleeshouwerstraat; Steenstraat; Muchterstraat; Ridderstraat; Parkdwarsstraat; Parkweg (tussen Regulierstraat en Doddendaal); Achter Valburg; Zeigelhof; Karregas; Piersonstraat.

Oostkanaaldijk, Hees en Wolfskuil:

Bedrijfsweg; Factorijweg; Florence Nightingalestraat; Henry Dunantstraat; Dikkeboomweg; Varenstraat; Pastoor Zegersstraat; Palmstraat; Oude Azaleastraat; Looimolenweg; Muldersweg.

Lindenholt:

Weteringweg; Frans Mahnpad; Fietspad Meeuwse Acker (zuidelijk langs Neerboscheweg); de Gildekamp (binnenwegen); Leuvensbroek (binnenwegen); Smallesteeg; Voorstenkamp (doorsteek vanaf Viaductweg); Zwanenstraat; Draaiom.

Neerbosch-Oost en Heseveld:

Serenadestraat; Balladestraat; Symfoniestraat (zuidelijk van OC Huismanstraat); Nocturnestraat (zuidelijk van OC Huismanstraat); Vuurdoornstraat; Berberisstraat.

Nijmegen-Oost:

Van Trieststraat; Burghardt van Den Berghstraat; De Ruyterstraat; Doctor Jan Berendsstraat; Fransestraat; Van Slichtenhorststraat; Celebesstraat; Javastraat; Prof. De Langen Wendelsstraat; Prof. Van der Heijdenstraat; Pastoor van Weliestraat; Prof. Cornelissenstraat; Valkenburgseweg; Postweg (vanaf Elzenstraat tot Sophiaweg); Garnizoenslaan; Wachterslaan; Elzenstraat; Cipresstraat; Twaalf Apostelenweg; Sterreschansweg; Batavierenweg; Doctor Claas Noorduynstraat; Museum Kamstraat.

Hazenkamp, Grootstal en Hatert:

Vossenlaan; Van den Boenhoffstraat; Einsteinstraat; Daltonstraat; Treubstraat; Doctor Kuyperstraat; Thorbeckestraat; De Kempenaerstraat; Angerensteinstraat; Geeresteinstraat; Loevesteinstraat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.