Volledig scherm
In maart wil Nijmegen 4.000 bomen in de stad erbij planten. © William Moore

In één klap 4.000 bomen erbij, groene golf trekt door Nijmegen

NIJMEGEN  - De gemeente Nijmegen zet komend jaar als European Green Capital letterlijk de groene schop in de grond: medio maart worden ruim 4.000 bomen geplant. Die komen met name rond basisscholen, vooral op schoolpleinen. Het is een unieke actie, nooit eerder zijn in  één klap zoveel bomen geplant. Nijmegen telt nu een kleine 60.000 bomen in de 'openbare ruimte'.   

De bomenactie wordt gecombineerd met extra natuurlessen op de scholen. Kinderen kunnen ook nog boompjes mee naar huis nemen, voor aanplant in de 'eigentuin'. Ook wil Nijmegen scholen en de leerlingen verleiden zelf insectenhotels te gaan maken. De natuur met wilde bloemen, bijen, vlinders  en vogels moet  zo meer zichtbaar worden voor de kinderen. 

Hoofdstad

In 2018 is Nijmegen een jaar lang de duurzame hoofdstad van Europa. Er is een programma met enkele tientallen congressen, symposia, festivals en acties in wijken en bij bedrijven. 

Wijken in

Vrijwilligers van de Green Capital Challenges trekken bovendien  de wijken in met bijzondere groene initiatieven om  buurtbewoners te verleiden mee te gaan doen. Een van de acties is bijvoorbeeld de operatie Steenbreek: het veranderen van stenige tuinen in groene plekken. Er zijn acties om het afval verder terug te dringen. Ook willen ze straatbankjes maken van hergebruikt elektronica afval en  bij het nieuwe windpark Betuwe-Nijmegen aan de Griftdijk wordt een energiefestival gehouden.

Fietstochten

Verder is een zestal fiets- en wandeltochten uitgezet langs opmerkelijk duurzame initiatieven, variërend van de enorme groei van moestuinen in de stad, tot de vele zonne- en windprojecten en de groene innovaties van bedrijven zoals heftruckgigant  Hyster, de ARN in Weurt en de binnenvaartcontainerterminal BCTN. Uiteraard is eveneens de Spiegelwaal in die tochten opgenomen, een rivierpark waar hoogwaterveiligheid is gecombineerd met het creëren van een 'nieuwe' natuur en recreatiemogelijkheden.

Programma

Vanavond wordt in De Lindenberg het programma voor het Green Capital jaar 2018 gepresenteerd. Op de agenda  staan al meer dan zestig activiteiten, ook diverse internationale congressen zoals over duurzame gezondheidszorg. De aftrap van het jaar is in het weekeinde van 19-21 januari. Dat gebeurt met een grootse beurs op het Kelfkensbos en in Museum Het Valkhof onder de noemer Wondertuin. 

Paviljoen

Op het plein wordt dan ook een tijdelijk bezoekerscentrum geopend nabij het blauwe stalen bogen kunstwerk. Het paviljoen blijft het hele jaar staan staan. Het ontwerp voor dit centrum komt van de Belgische architecten Laurent Ney en Chris Poulissen die ook de brug de Oversteek in Nijmegen ontworpen hebben evenals de Lentloper naar Veur-Lent. Hun paviljoen is een voorbeeld van hergebruik van materialen. ,, Het kan niet natuurlijker", zegt Chris Poulissen. ,,Door het gebruik van enorme boomstammen legt het gebouw als vanzelf contact met de natuur." 

Groene gezicht

Het driedaagse openingsfestival Wondertuin moet in één klap het groene gezicht van Nijmegen tonen. Het is een festival, niet alleen gericht op de Nijmegenaren en regiobewoners, maar ook op ondernemers en bestuurders uit Europa. 

André Kuipers

Nijmegen rekent erop dat deze aftrap van het European Green Capital jaar zeker zo'n 15.000 bezoekers zal gaan trekken. Tijdens deze beurs kunnen nationale en lokale initiatieven zich laten zien, hun verhaal vertellen of fondsen en investeerders werven. tal van bijzondere sprekers komen zoals oud-ruimtevaarder André Kuipers, schrijver Jelle Brandt Corstius en Jan Terlouw. 

Theater

Volledig scherm
Nijmegen Green Capital © dg

Het festival wordt geopend met de nieuwe theatervoorstelling Hotel Watercage van het internationaal gezelschap Theater Tol.  Diverse bands en dj's zorgen voor muziek tot in de nachtelijke uren. Het festival is gericht op jong en oud. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.