Volledig scherm
© Bert Beelen

In Knotsenburg kost een biertje nog gewoon 1 Knots: 2,60 euro

NIJMEGEN - De bierprijs gaat dit jaar niet omhoog in Knotsenburg. Sterker nog: het is nu al duidelijk dat ook volgend jaar een biertje tijdens het Nijmeegse carnaval hetzelfde blijft kosten: 1 Knots. Dat is de naam van het rode muntje dat vorig jaar werd verspreid en die voor 2,60 euro te koop is, ook volgend jaar nog.

In Brabant kraait het oproer over de bierprijs, want bijvoorbeeld in Oeteldonk (Den Bosch) overschrijdt de prijs van een pilsje tijdens het carnaval de magische grens van 3 euro. Dat gaat in Nijmegen voorlopig dus niet gebeuren. ,,Met de Knots is er geen gevaar dat er vals geld in omloop komt”, legt Wouter Fremery uit, woordvoerder van de Stichting Openbaar Carnaval in Nijmegen. Ook het afrekenen bij de bar gaat veel sneller met de muntjes.

Geldig voor drie carnavals

De Knots werd enkele jaren geleden al in Nijmegen ingevoerd. De rode uitvoering die er nu is, werd vorig jaar geïntroduceerd en is voor drie carnavals in Knotsenburg geldig. De prijs is bepaald op 2,60 euro. Fremery: ,,Ik heb er nog heel wat over van vorig jaar, dus die kan ik nu weer gebruiken.” De Knots is het betaalmiddel bij zestien cafés die zich hebben aangesloten plus het tijdelijke Danspaleis op de Grote Markt. 

Uitstel vanwege herdenking bombardement

Het wordt een bijzondere editie van het Knotsenburgse carnaval omdat de eerste dag van het feest samenvalt met de jaarlijkse herdenking van het bombardement op de binnenstad van Nijmegen, 22 februari 1944. Ook destijds was het carnaval, die datum viel op een dinsdag. De herdenkingen bij De Schommel en op de begraafplaats van de Daalseweg worden altijd gepland op het tijdstip van het bombardement: ‘s middags van 13.00 tot 13.30 uur. De sleuteloverdracht van de burgemeester aan de prins en de jeugdprins, het traditionele begin van het carnaval, is daarom later dan anders: 's avonds om 18.00 uur.

Andere hoogtepunten van het Knotsenburgse carnaval zijn de optocht op zondag (14.00 uur), de kroegentocht Ga Mee van Café naar Café op maandag (12.11) en de boerenbruiloft dinsdag in de Valkhofkapel (12.00 uur).      

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.