Koningin Juliana (vooraan) brengt in 1953 een  bezoek aan het door de watersnoodramp getroffen gebied.
Volledig scherm
PREMIUM
Koningin Juliana (vooraan) brengt in 1953 een bezoek aan het door de watersnoodramp getroffen gebied.

In tijden van watersnood laten Nederlanders zich van hun beste kant zien, al eeuwenlang

We schrijven de geschiedenis doorgaans aan de hand van oorlogen. Hoogleraar Lotte Jensen van de Radboud Universiteit is bezig onze geschiedenis op te tekenen op basis van watersnoodrampen.

Lotte Jensen
Volledig scherm
Lotte Jensen © Gerard Verschooten

Watersnoden brengen het beste in ons, Nederlanders, naar boven. Op 2 februari 1995 trokken we royaal de knip tijdens de landelijke tv-actie van Henny Huisman en Linda de Mol voor de mensen in het rivierengebied die huis en haard hadden moeten verlaten voor de dreiging van het hoge water.

,,Marco Borsato kwam het lied Water, waarom zingen en ofschoon tijdens de uitzending duidelijk werd dat de dijken het zouden houden, bracht de actie 33 miljoen op.”

Lotte Jensen (48) is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en zit midden in een project om een nieuwe geschiedenis van Nederland te schrijven. Samen met vijf medewerkers brengt ze de periode van de middeleeuwen tot nu in beeld aan de hand van grote branden, insectenplagen, een enkele aardbeving maar vooral watersnoodrampen. ,,1799, 1809, 1855, 1861, 1926, 1953 en de bijna-ramp van 1995’’, somt ze op. Voor het project is vijf jaar uitgetrokken: ze zijn nu ruim twee jaar bezig.

Quote

Al bij de rampen in 1855 en 1861 slaat heel Nederland aan het collecte­ren en op talloze plaatsen worden benefiet­con­cer­ten gegeven

Lotte Jensen, hoogleraar
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.