Volledig scherm
Studentencomplex Hoogeveldt in Nijmegen. © Paul Rapp

Inbrekers slaan in zomer toe bij Nijmeegse studentenwoningen

NIJMEGEN - Het aantal woninginbraken in Nijmegen is voor het eerst sinds jaren weer gestegen. De cijfers worden omhoog gestuwd door een golf aan inbraken in studentencomplexen in de afgelopen zomer. In de weken dat veel studenten niet thuis waren vanwege vakantie, sloegen de inbrekers toe.

Door de zomerpiek in de studentencomplexen steeg het aantal inbraken over de hele stad in 2019 naar 490. In 2018 waren het er nog 434.

Dat blijkt uit de misdaadcijfers die de gemeente Nijmegen dinsdag heeft gepresenteerd.  Burgemeester Hubert Bruls en de politie willen een soortgelijke golf in de komende zomer voorkomen. ,,Vooral met voorlichting", volgens Bruls. ,,Het gaat vaak om eenvoudige zaken: goed hang- en sluitwerk, raampjes dicht, geen vuilnisemmer onder een raam.”

Ook meer gestolen fietsen

In de zomer hebben veel studentenafdelingen te maken met een wisseling van de wacht. Oude studenten gaan, nieuwe komen. Bruls: ,,Vaak is er een centrale voordeur. Als die eenmaal open is, hebben inbrekers vrij spel.”

Studenten waren vorig jaar vaker slachtoffer van criminaliteit. Ook het aantal fietsendiefstallen, met name in  het centrum en rond het station, nam  fors toe: van 1804 naar 2222. Het aantal gestolen brom- en snorfietsen is daar ook bij gerekend. Ook daar willen burgemeester en politie dit jaar iets aan doen, onder meer met het gebruik van lokfietsen om dieven in de val te lokken. Ook het aantal fietsendiefstallen kende in de zomer een piek, gevolgd door een iets lagere piek in september. 

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.