De Spiegelwaal bij Nijmegen ligt er verlaten bij vanwege de blauwalg. Slechts een enkeling waagt zich in het water.
Volledig scherm
De Spiegelwaal bij Nijmegen ligt er verlaten bij vanwege de blauwalg. Slechts een enkeling waagt zich in het water. © DG

Inlaat Spiegelwaal blijft dicht, ondanks blauwalg

NIJMEGEN - Waarom kan de inlaat van de Spiegelwaal niet worden opengezet, om de blauwalg te verdrijven? Dat vragen veel Nijmegenaren zich af, nu de populaire zwemplek niet echt aanlokkelijk meer is voor een frisse duik. Een logische gedachte, maar openzetten heeft weinig zin, legt Rijkswaterstaat uit.

15 reacties

 • Frits

  3 jaar geleden
  De Waal is schoon. Er wordt gezwommen aan de Waalstrandjes. Tja... dat wil niet zeggen dat het watet schoon is natuurlijk, buiten het feit dat het oerdom is om in de Waal te zwemmen.
 • HarrieNak

  3 jaar geleden
  Je moet het woord zwemmen ook niet zo letterlijk nemen in deze.. als ik ga ‘zwemmen’ in de Waal dan bedoel ik pootjebaden of in het water gaan zitten of effe liggen.. even dompelen. Dat kan prima en veilig, je moet wel vaste grond onder je voeten houden en niet dieper dan heupdiep inlopen. Echt zwemmen, als in effe n baantje van 50 of 100 is niet verstandig.. Hou ook de grote duwbakken (Hercules en Veerhaven) in de gaten. Ruim voordat ze bij je zijn zuigen ze het water tussen de kribben uit... als je dan net te diep bent dan wordt je zo tussen de kribben uit de hoofdstroom in gezogen..
 • HarrieNak

  3 jaar geleden
  Ook de allerlaagste niet? Er zijn er zes in drie verschillende hoogteniveau’s toch?
 • HarrieNak

  3 jaar geleden
  Ah jij bent een van die luitjes op het eiland die daar een kast van een huis hebben met een huizenprijs die de afgelopen jaren vervierdubbelt is en bij het minste geringste geluid de politie belt om “overlast” te melden. Jij vind duidelijk je eigen rust belangrijker dan dat een hele stad plezier kan beleven aan een mooi nieuw rivierenpark.
 • Frits

  4 jaar geleden
  Dit soort overmoed bedoel ik dus. "Ik ken de rivier" en "ik ben nooit in de problemen gekomen".Dat klopt. Totdat je één keer wel in de problemen komt. Dan is het over en uit. De Waal is inderdaad schoner dan bv. 20-30 jaar geleden. Maar nog steeds erg vuil. Er wordt sporadisch zalm gesignaleerd, wat voornamelijk komt door de ontstuwing waardoor zalm makkelijker stroomopwaarts komt. Het vlees van de zalm is echter zo vervuild met chemicaliën dat het niet geschikt is voor consumptie. De Waal is dus wel wat schoner, maar nog steeds erg smerig.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.