De Edelweiss ligt de ochtend na de aanvaring deels onder de spoorbrug bij Nijmegen.
Volledig scherm
De Edelweiss ligt de ochtend na de aanvaring deels onder de spoorbrug bij Nijmegen. © ANP

Inspectie onderzoekt aanvaring cruiseschip op de Waal

videoNIJMEGEN - De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt de aanvaring die 20 maart plaatsvond tussen het passagiersschip Edelweiss en het Nederlandse vrachtschip de Forenso op de Waal bij Nijmegen.

Een woordvoerder van de ILT meldt dat het Zwitserse cruiseschip, dat als enige echt schade opliep, nog niet op het droge ligt. Dat moet volgens hem eerst gebeuren, alvorens verder uitvoerig technisch onderzoek plaatsvindt.

,,We kunnen dan ook kijken naar eventuele schade aan het schip onder de waterlijn. Dat kan één van de puzzelstukjes zijn in de zoektocht naar de oorzaak van het ongeval.” Zo zal er ook worden gekeken naar de motoren en de bijbehorende schroeven. Minstens drie passagiers meldden vlak na de aanvaring dat een schroef van het cruiseschip een dag eerder door een boomstam beschadigd was geraakt.

Een kapotte schroef kan volgens experts een rol hebben gespeeld bij de aanvaring. Ook werden vertekende radarbeelden al genoemd als mogelijke invloed op het ongeluk. Daarnaast zou de communicatie tussen beide schepen een rol kunnen hebben gespeeld.

Volgens bronnen sprak de kapitein van de Edelweiss vlak voor de aanvaring ‘gebrekkig Duits’ via de marifoon, waarmee op de binnenvaart wordt gecommuniceerd tussen schepen onderling en tussen schip en wal. Gebruikelijk is dat gesproken wordt in de taal van het land waar het schip zich bevindt. Als dat niet lukt, dan wordt overgeschakeld naar het Duits. Deskundigen pleiten al langer voor het Engels als voertaal. 

Naast het reguliere onderzoek van de politie gaf ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid al aan informatie over het onderzoek te hebben opgevraagd. Of zij daadwerkelijk onderzoek gaan doen wordt in de komende weken door de raad bepaald.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.