Volledig scherm
PREMIUM
Een cleanroom bij Imec in Leuven.

Is Imec ons 65 miljoen waard?

NIJMEGEN/ WAGENINGEN - 60 tot 65 miljoen euro uitgeven om een instituut op Gelders grondgebied te krijgen, is dat redelijk? De provincie Gelderland staat voor die vraag nu onderzoeksinstituut Imec zich tegen betaling in de buurt van de universiteiten in Wageningen en Nijmegen wil vestigen.

Ze ontwikkelen modieuze brillen die kunnen helpen Alzheimer en Parkinson vast te stellen, weten door de Digimeter precies welke sociale media in trek zijn in Vlaanderen en werken aan de beste batterijen voor mobiele telefoons en andere apparatuur. 

Het Belgische onderzoeksinstituut Imec is innovator en wereldleider in nano-elektronica en digitale technologie. Doel van de organisatie is om met wetenschappelijke kennis producten te maken die in de praktijk bruikbaar zijn.

Quote

Ik vind het een kwalijke trend. Een bedrijf zou zich moeten vestigen waar het wil zijn

Marko Hekkert, hoogleraar innovatiewetenschappen

De organisatie heeft zich gevestigd in Florida (VS), Japan, Londen en Parijs en wil nu ook naar Gelderland komen. Het zou de tweede vestiging in Nederland worden, want Imec is samen met het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO oprichter van het Holst Centre in Eindhoven. ,,Een excellent instituut”, zegt Thomas Grosfeld, innovatie-expert bij VNO-NCW. De bril die ziektes kan detecteren, is bijvoorbeeld in Eindhoven gemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.