Is jarige Balou (21) de oudste kat van Nijmegen?

VIDEONIJMEGEN - Rona (61) en haar dochter Rihannon (27) de Vos uit Nijmegen denken dat hun kat Balou (21) de oudste kat van Nijmegen is. Maar klopt dit ook?

Balou is een kruising van Siamees/Europees korthaar en ze blaast vandaag 21 kaarsjes uit. 

De poes ziet er ondanks haar hoge leeftijd nog goed uit. ,,Ze heeft een prachtige vacht en loopt en beweegt nog heel makkelijk. Volgens de dokter heeft ze artrose in haar heup maar zij heeft hier nog geen last van. Ze lijkt nog topfit!” vertelt dochter Rihannon. 

,,Wij denken alleen wel dat ze een beetje dement is. Balou vergeet vaak dat zij heeft gegeten en eet daardoor de hele dag. Soms eet ze wel drie pakjes paté per dag op’’, vult moeder Rona aan.

Niet de enige bejaarde kat

Quote

Balou vergeet vaak dat zij heeft gegeten en eet daardoor de hele dag.

Rona de Vos

Bellen met dierenklinieken in Nijmegen leert dat er wel meer stokbejaarde katten in Nijmegen zijn. ,,21 jaar is oud, maar het is niet een heel uitzonderlijke leeftijd’’, vertelt Hettie Peters van dierenkliniek Pijnappel in Nijmegen. 

Silvie Jansen van dierenkliniek St. Anna 404 bevestigt dit ,,Er zijn hier niet veel katten die ouder dan 21 jaar zijn. Maar er is hier wel ooit een kat van 24 jaar oud geweest."

Aanrijding 

De reden dat sommige katten zo oud zijn, is niet met zekerheid vast te stellen. ,,Het kan om verschillende redenen zijn: erfelijkheid, verzorging, maar ook of de kat een huiskat is. Sommige katten overlijden namelijk door een aanrijding met een auto. Een huiskat heeft daardoor een hogere levensverwachting", vertelt Silvie Janssen.

De eigenaressen van Balou hebben geen geheim recept voor de hoge leeftijd van hun huisdier. ,,Wij hebben haar nooit 'speciaal' voedsel gegeven. Altijd kattenbrokjes van de supermarkt, of een bakje paté van Gourmet," vertel Rona.

Is Balou volgens u de oudste kat van Nijmegen? Of heeft u een kat die ouder is dan Balou? Mail ons of stuur een berichtje via Facebook!

Volledig scherm
Kat Balou Nijmegen © Anne Klein Entink / DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.