Jacco Danen (links) en Johan Tiesnitsch leggen bloemen bij het standbeeld van Mariken in het centrum van Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jacco Danen (links) en Johan Tiesnitsch leggen bloemen bij het standbeeld van Mariken in het centrum van Nijmegen. © Foto: Bert Beelen

Jacco deelt ‘bloemen van vriendschap’ uit op Wereldkankerdag

NIJMEGEN - Ex-nierkankerpatiënt Jacco Danen heeft veel te geven. Bloemen bijvoorbeeld. Hij deelt deze dag, Wereldkankerdag, bij bosjes gerbera’s uit. Eerst op de afdeling Oncologie van het Radboudumc, dan in het centrum van Nijmegen. En later bij de oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.  Om met de ‘bloemen van de vriendschap’ zijn dankbaarheid te tonen. 

Johan Tiesnitsch (links) en Jacco Danen leggen bloemen bij het standbeeld van Mariken in het centrum van Nijmegen.
Volledig scherm
Johan Tiesnitsch (links) en Jacco Danen leggen bloemen bij het standbeeld van Mariken in het centrum van Nijmegen. © Foto: Bert Beelen

,,Ik ben dankbaar, omdat ik zoveel geluk heb. Ik ben voor het negende jaar schoon verklaard. Ik besef hoe bijzonder het is dat ik nog op deze aardbol mag rondlopen.”

Groter dan jezelf
Hij is op stap met Johan Tiesnitsch. Die is ook al gul met de kleurrijke ruikertjes. Tiesnitsch: ,,Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik nog niet met kanker in aanraking ben gekomen. Maar ik besef hoe groot de impact is voor mensen die dat wel overkomt. Het leven is groter dan jezelf. Dus vind ik dat je ook best anderen mag helpen.”

Het tweetal beperkt zich niet tot het vriendschapsgebaar van deze dag. Ze vragen als organisatoren meteen ook aandacht voor Zeven Voor Leven. Dat is sinds vorig jaar het broertje van het jaarlijkse Alpe d’Huzes-inzamelcircus op de fameuze Alpencol. Tiesnitsch: ,,We dachten: waarom zouden met de Oude Holleweg in de buurt niet ook hier geld kunnen inzamelen voor kankeronderzoek.” 

Dus ligt er zondag 17 mei voor het tweede jaar op rij een fietsronde klaar: ,,Van 20 kilometer en 307 hoogtemeters. Je kunt je laten sponsoren en bepaalt zelf hoeveel rondes je rijdt. De Zeven staat voor de Zevenheuvelenweg in het parcours én ook dat je het rondje zeven keer mag fietsen.” Bij de eerste editie deden meteen al 400 deelnemers mee. ,,We hebben 170.000 euro opgehaald. Een mooi bedrag.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.