Volledig scherm
Jan Smit © ANP

Jan Smit en Vereeniging zwijgen over toedracht rond geannuleerde concert

NIJMEGEN - Achter de schermen overleggen Stadsschouwburg-De Vereeniging en het management van Jan Smit over wat er precies is misgegaan voorafgaand aan zijn geannuleerde optreden van donderdagavond. Maar beide partijen willen daarover verder niets toelichten.

Volledig scherm
De verbouwing van de achterzijde van De Vereeniging is in volle gang. © Paul Rapp

Het blijft daardoor onduidelijk waarom eerdere concerten in de grote zaal van De Vereeniging afgelopen maanden wél doorgang konden vinden, terwijl Jan Smit op de valreep zijn concert moest afzeggen. Ook toekomstige optredens in De Vereeniging blijven nog gewoon op het programma staan.

De achterzijde van De Vereeniging wordt momenteel ingrijpend verbouwd, voor een nieuwe backstage en kleedkamers. Het podium en de grote concertzaal zijn in de tussentijd wel bruikbaar. Maar op een filmpje dat Jan Smit op Instagram plaatste, is te zien dat aan de zijkanten van het podium grote houten schotten zijn geplaatst. De gebruikelijke coulissen (de ruimtes achter de gordijnen) zijn daardoor geblokkeerd. 

Nog niet uitverkocht

Of dat een rol speelde in de annulering, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de crew van Jan Smit donderdag kort na aankomst in Nijmegen concludeerde dat optreden op deze locatie niet mogelijk was. De Vereeniging volstaat met de mededeling blij te zijn dat Jan Smit op 6 januari alsnog naar Nijmegen komt. 

Niet naar De Vereeniging maar naar de Stadsschouwburg. Dat deze zaal kleiner is dan de concertzaal, is geen probleem; het concert van de Volendamse zanger was nog niet uitverkocht, iedereen die een kaartje had gekocht past in de zaal van de schouwburg.

Eerder terug van vakantie 

Jan Smit moet vanwege het uitgestelde concert wel eerder terug komen van een geplande vakantie, laat een woordvoerster van zijn management Volendam Music BV weten. Dat is overigens maar één dag, want op 7 januari staat ook al een optreden in Maastricht gepland. 

De komende week treedt hij met zijn theaterprogramma Met andere woorden nog op in Oss (maandag 17 december), Zwolle (19 december) en Winschoten (20 december). Daarna begint zijn vakantie. ,,Het is vooral vervelend voor al die fans die zich hadden verheugd op een mooie avond", aldus het management van Smit. ,,Die kregen nu op het allerlaatste moment te horen dat het niet doorging.” 

Klassieke muziek

In de concertzaal van De Vereeniging staat met name klassieke muziek geprogrammeerd (onder meer van HGO), slechts af en toe klinken er andere genres. Zo was er op 8 december Night Fever, een concert van een 9-koppige band die nummers van The Bee Gees speelde. De volgende niet-klassieke concerten op de agenda zijn pas op 15 februari (René Froger) en 11 april (Joe Jackson). Volgens De Vereeniging kan alles gewoon doorgang vinden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.