Artists impressions van de nieuwbouw van de buurt Jerusalem in Nijmegen
Volledig scherm
Artists impressions van de nieuwbouw van de buurt Jerusalem in Nijmegen © Talis / Dura Vermeer

Jerusalem gaat plat: grote meerderheid kiest voor nieuwbouw

NIJMEGEN - De Jerusalembuurt in Nijmegen gaat plat en wordt vervangen door nieuwbouw. Een ruime meerderheid van de bewoners heeft de plannen van woningcorporatie Talis goedgekeurd, zo is dinsdagavond bekendgemaakt.

Om de ingrijpende plannen voor Jerusalem te kunnen uitvoeren, moest minstens 70 procent van de huidige huurders ermee instemmen. Uiteindelijk heeft 73,6 procent ‘ja’ gezegd. Dat betekent dat Talis nu verder kan met het uitwerken van het sloop- en nieuwbouwplan voor de 220 na-oorlogse woningen. Planning is dat de werkzaamheden begin 2021 van start gaan.

Huurverhoging

Afgelopen maanden was het spannend of Talis de vereiste 70 procent zou halen. Een deel van de huurders toonde zich van begin af aan voorstander van sloop en nieuwbouw, een ander deel was zeer kritisch over de plannen en voerde meermaals actie. Met name de soms fiks hogere huur bleek voor een aantal bewoners een groot obstakel. Een petitie, onder meer tegen stijging van de woonlasten, werd door zo'n 130 huishoudens ondertekend.

Bij de presentatie van de definitieve plannen bleek dat Talis aan een deel van die bezwaren tegemoet was gekomen. De huurstijging ging echter niet van tafel.

(Lees verder onder de foto)

Beeld van het huidige Jerusalem. Deze woningen worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw.
Volledig scherm
Beeld van het huidige Jerusalem. Deze woningen worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw. © Paul Rapp

‘Vernieuwd Jerusalem’

,,Uiteindelijk was het de afgelopen weken aan de huurders om aan te geven of ze de stap willen nemen naar een nieuwe woning, naar een vernieuwd Jerusalem”, laat Talis-bestuurder Ronald Leushuis weten. ,,We zijn blij dat een grote groep huurders de plannen steunt. We weten dat er ook bewoners teleurgesteld zijn. Daar gaan we niet aan voorbij: we blijven graag met hen in gesprek.”

Volgens Leushuis is het begrijpelijk dat het plan voor bewoners veel betekent. ,,Het slopen van woningen, waar mensen soms al generaties lang wonen, heeft veel impact. We komen aan iemands thuis. De sloop en vervangende nieuwbouw doen we in een tijd waarin betaalbaarheid van wonen nog steeds flink onder druk staat en de weg naar CO2-neutraal wonen lang en onzeker is.”

Niet aardgasvrij

De woningen worden voorlopig niet aardgasvrij. Die omschakeling wordt later gemaakt, als ook de rest van de wijk Heseveld van het gas af gaat. In de nieuwbouw, die bestaat uit houtskeletbouw, wordt daar al wel rekening mee gehouden. 

Bewoners die niet naar de nieuwbouw willen, hebben tot begin 2021 de tijd om met stadsvernieuwingsurgentie te verhuizen naar een woning buiten Jerusalem.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.