Volledig scherm
© Paul Rapp

Jeugdzorg 'ontvoerde' kinderen vanwege 'emotionele pleegouders'

WEURT - Omdat de Weurtse pleegouders waarschijnlijk te emotioneel op een uithuisplaatsing zouden reageren, zijn de zusjes Caithlyn (6) en Prescilla (11) vorige week maandag abrupt bij hen weggehaald. Dat heeft Jeugdzorg maandag in een gesprek laten weten, zegt pleegmoeder Jolanda Kwint.

Zij deed samen met haar partner Elke Lindeboom zaterdag hun verhaal in de Gelderlander. De zusjes werden door Jeugdzorg van school gehaald en ergens anders ondergebracht.

Knuffels
De pleegouders mochten geen afscheid nemen en ook mocht het duo geen persoonlijke zaken als knuffels meegeven. „Als wij heel emotioneel zouden reageren, dan zou dat volgens Jeugdzorg niet goed zijn voor de kinderen", vertelt Kwint, halfzus van de biologische moeder van de twee meisjes. Ze geeft aan eerder een 'vurig' gesprek te hebben gehad met Jeugdzorg. „Omdat Jeugdzorg geen psycholoog wilde inschakelen voor Prescilla, terwijl dat wel nodig was. Maar zo zou elke ouder reageren. Dat is geen reden de meisjes te ontvoeren, want zo voelt het voor ons."

Loyaliteitsconflict
De kinderen werden negen maanden geleden door Jeugdzorg bij de pleegouders ondergebracht. Zij hadden juist een plan bij de instelling ingediend voor Prescilla, om haar doordeweeks bij pleegouders onder te brengen, die beter kunnen omgaan met haar problemen. „De jongste zou daardoor misschien ooi een loyaliteitsconflict kunnen krijgen", heeft Kwint maandag te horen gekregen. Caithlyn zou mogelijk het idee te moeten kiezen tussen haar pleegouders en haar oudere zus. 'Ver gezocht', vindt Kwint. „Helemaal nu blijkt dat de meisjes zijn ondergebracht bij twee verschillende gezinnen.”

De pleegouders gaan de beslissing aanvechten bij de rechtbank. Jeugdzorg wil vanwege de privacy niet op de zaak ingaan.

Volledig scherm
© Paul Rapp

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.