Volledig scherm
Jolanda van Veluw (45), de nieuwe wethouder in Heumen. foto Theo Peeters

Jolanda van Veluw voelt zich welkom

16 feb 2008, 03:27 - MALDEN - Jolanda van Veluw beent door de gangen van het Heumense gemeentehuis alsof ze er al jaren komt. In een moordend tempo bovendien.


Ze houdt, zegt de nieuwe Heumense VVD-wethouder zelf, nu eenmaal van aanpakken. Zeg maar liever doorpakken, niet dralen. Dat is dodelijk.

Dat heeft ze van thuis meegekregen. Haar ouders runnen vanaf de jaren vijftig bakkerij De Goffert aan de Wezenlaan. Van 's morgens vroeg tot 's avonds laat werken ze. Wanneer haar moeder ziek wordt, gaat ze van 1982 tot 1993 haar vader helpen in de bakkerij. Later begint ze haar eigen reisbureau.

"Van de VVD hield ik al toen ik 16 was. Eenmaal in de zaak van mijn vader kwam daar de ondernemerszin bij."

Beide eigenschappen komen haar goed van pas nu ze sinds twee weken de nieuwe VVD-wethouder in de gemeente Heumen is. D'r is veel werk te verrichten, denkt ze. Omdat er nu eenmaal veel is blijven liggen nadat de vorig VVD- wethouder Charlotte van Sluis opstapte. Van een links machtsblok in het college, de reden waarom haar voorgangster vertrok, merkt ze niets. "Maar goed, ik werk hier ook nog maar net."

Jolanda van Veluw. Ze is als Nijmeegs raadslid al bekend in de vier dorpen, en ver daarbuiten, voordat ze één stap op Heumens grondgebied heeft gezet. Eerst is er een meningsverschil in de Nijmeegse fractie, waarna ze als zelfstandig raadslid verdergaat. Bijna gelijktijdig wordt haar naam genoemd in de Nijmeegse fietskelderaffaire. Ze haalt haar schouders op. So be it. Blij is ze er niet mee, maar wat kan ze? Dat stempel raakt ze nooit meer kwijt.

Dat de VVD in Heumen haar vervolgens vraagt wethouder te worden, komt niet 'zoals velen denken' als een verlossing. "Wethouder wilde ik altijd al worden. Eerder solliciteerde ik in Millingen. Over Heumen heb ik lang nagedacht. Ik wilde niet wegvluchten uit Nijmegen vanwege penarie in de partij of raad."

Ze heeft dus getwijfeld, maar nu gaat ze er 'volledig voor': "Ik heb de juiste beslissing genomen."

Als geboren Nijmeegse kent ze Malden redelijk. De andere drie dorpen, Overasselt, Nederasselt en vooral Heumen, zijn haar eigenlijk onbekend. Of liever waren, want inmiddels zijn we twee weken en een carnaval verder. "Ik ben heel bewust in alle dorpen naar het carnaval gegaan. Ik voelde me erg welkom."

Haar eerste indruk: de dorpen staan erg op zichzelf. Malden is anders. Niet alleen groter, maar er heerst ook een andere cultuur en problematiek. " Maar net als Heumen, Overasselt en Nederasselt is Malden trots. Dat bevalt me."

Over het gemeentehuis: "Hier wordt keihard gewerkt", zegt ze plots, ongemeen fel. "Het ambtelijk apparaat wordt veel te negatief afgeschilderd. Dat is niet terecht."

De afgelopen maanden hebben haar gehard en ze heeft veel geleerd. "Veel mensen denken van alles te weten en zeggen maar wat. De media zijn ook niet te beroerd een handje te helpen."

Haar eerste indruk van Heumen is goed. Laat onverlet dat de gemeente slagvaardiger moet opereren. Precies in haar lijn. Praktisch ingesteld en snel tot zaken komend.

Zeker op Van Veluws eigen terrein: onder meer Economische Zaken, Verkeer, Recreatie en Toerisme. "Een zware portefeuille. Daar ben ik blij mee. Waar ik aan moet wennen: in Nijmegen is iets van 1 miljoen euro een hamerstuk. Hier vergaderen we uren over zo'n som. Dat zegt niets over de grootte van problematiek. Die is relatief gezien even groot."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Studenten sluiten zich dagenlang op in Bascafé: meer bier dan sap bij Serious Lockdown
    VIDEO

    Studenten sluiten zich dagenlang op in Bascafé: meer bier dan sap bij Serious Lockdown

    NIJMEGEN - Ze noemen zichzelf het ‘nieuwe glazen huis'. Voor het derde jaar op rij sluiten zestig studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zichzelf op in het Bascafé. 72 uur duurt deze ‘Serious Lockdown’, met elk etmaal een nieuwe lichting studenten. Met opdrachten, spellen en veilingen halen de studenten geld op voor Serious Request. De dj's van 3FM halen dit jaar wandelend geld op in plaats van de gebruikelijke opsluitactie.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.