Jonge Democraten voeren ludiek actie in Nijmegen: Dump hier uw drugsafval

VideoNIJMEGEN - ‘Heeft u nog drugsafval?’ Een ludieke actie, maar met een bloedserieuze ondertoon. De Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66, vraagt met de actie aandacht voor het dumpen van drugsafval rondom Nijmegen. Ze willen dat de overheid een plek inricht waar criminelen anoniem hun afval van de XTC-productie kunnen achterlaten. Maar eerst moeten de jonge democraten hun partij daarvan nog overtuigen. 

Volledig scherm
De bakken waar het zogenaamde drugsafval in moet. © Rein Wieringa

Om 16.00 uur dinsdagmiddag zette de jongerenpartij enkele afvaltonnen neer voor de ingang van het Nijmeegse stadhuis. ‘Dump hier uw drugsafval’ staat op een bord ernaast. Met plastic zakken in de hand vragen ze voorbijgangers om hun drugsafval in te leveren. Die reageren verbaasd. Sommige passanten lopen snel door, een man reageert ludiek: ,,Ik heb thuis nog een hele berg liggen.”

Enige oplossing
Wimer Heemskerk, voorzitter van de Jonge Democraten in Arnhem en Nijmegen, ziet een legale plek om drugsafval in te leveren als een laatste oplossing om illegaal lozen in de natuur tegen te gaan. Vorige maand liet een vrachtwagen in de Hatertse Vennen nog een spoort van chemisch afval achter. ,,Liefst zouden we XTC helemaal legaliseren, maar tot die tijd willen we het drugsafval uit de bossen hebben.” Een gesprek met D66 over de anonieme dumppunten is de volgende stap van de jongerenpartij. ,,Ik hoop ook dat burgemeester Bruls inziet dat dit moet gebeuren’’, aldus Heemskerk.

Volledig scherm
Wimer Heemskerk vraagt voorbijgangers om hun drugsafval. © Rein Wieringa
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.