Jonge uitvinders maken slim kopje en alarm bij het vallen

Steam Cup ChallengeNIJMEGEN - Twee teams van het Montessori College staan vandaag in de finale van een landelijke wedstrijd programmeren voor scholieren.

Ru Dahm (links) en Lisa Hulshof (rechts) met hun uitvinding: de slimme polsband Safe:Bit.
Volledig scherm
Ru Dahm (links) en Lisa Hulshof (rechts) met hun uitvinding: de slimme polsband Safe:Bit. © Paul Rapp

Sneller hulp voor gevallen ouderen. Dat is de gedachte achter de Safe:Bit, de slimme polsband die met een snelheidsmeter een val detecteert. Lisa Hulshof (15) en Ru Dahm (15) van het Montessori College in Nijmegen hebben het apparaat uitgevonden voor de STEAM Cup Challenge, een wedstijd progammeren met de finale in wetenschapsmuseum NEMO in Amsterdam.

Ru kwam op het idee doordat ze vorig jaar vrijwilligerswerk deed bij een tehuis voor dementerende ouderen. ,,Het kwam voor dat ouderen vielen en pas later werden gevonden’', vertelt ze. ,,Ouderen dragen een alarmknop als horloge of ketting maar zijn na een val niet in staat daar te drukken. De Safe:Bit moet dat oplossen door zelfstandig, sneller en efficiënter te reageren op een val.”

Voor de finale van de STEAM Cup Challenge zijn tien teams gekozen uit 75 inzendingen uit het hele land. Renske Weeda, docent informatica, selecteerde uit 25 teams van het Montessori College twee inzendingen. ,,Het was een lastige keuze, maar nu staan ze alle twee in de finale.’'

Voor de wedstrijd moesten de leerlingen tijdens het vak informatica een uitvinding bedenken en programmeren met een speciale chip. ,,In de vierde klas havo en vwo kun je dat vak kiezen. Het is razend populair op onze school’', weet Weeda. ,,Nog niet zo lang geleden vonden veel leerlingen informatica voor nerds, maar dat hoor je nauwelijks meer. Nu vragen de leerlingen er zelf naar.’’

Team Plonkes

Stijn Janse (links) en Amiel Engel (rechts) met de Plonkes, een kopje dat zelf aangeeft of koffie of thee op temperatuur is.
Volledig scherm
Stijn Janse (links) en Amiel Engel (rechts) met de Plonkes, een kopje dat zelf aangeeft of koffie of thee op temperatuur is. © Paul Rapp

Ook ‘Team Plonkes’ van het Montessori College zit in de finale. Stijn Janse (14) en Amiel Engel (14) hebben een kopje bedacht dat aangeeft wanneer de koffie of thee op de persoonlijk drinkbare temperatuur is, genaamd de Plonkes. Terwijl de warme drank afkoelt, kun je op hun uitvinding ook een potje Tetris spelen.

Amiel kwam met het idee door een eigen ervaring. ,,Een van mijn ergernissen is dat ik moet wachten tot mijn thee of koffie is afgekoeld. Ik probeer dan voorzichtig te drinken, maar brand dan vaak mijn mond. Dat risico loop ik niet meer dankzij de Plonkes.’’

De hoofdprijs van de wedstrijd is een trip naar pretpark Walibi.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.