Volledig scherm
De jongeman springt van het perron vlak voor een trein het spoor op. © Screenshot Dumpert

Jongen springt vlak voor trein spoor over op Station Dukenburg, ProRail doet aangifte

NIJMEGEN - ‘De volslagen debiel van de dag’. Zo noemt Dumpert de jongeman die op het Nijmeegse Station Dukenburg voor een aanstormende trein het spoor oversteekt. In het begin van het filmpje klimt de jongen net vanaf de rails het perron op om vervolgens via een wachthokje weer terug te rennen en voor de trein langs over het spoor te gaan.

‘We zien heel veel domme + levensgevaarlijke acties op en rond het spoor, maar dit slaat alles’, schrijft ProRail op het Instagramaccount van het spoorbedrijf. De spoorinfrastructuurbeheerder zegt aangifte te doen van de actie.

Op het filmpje zijn drie jongens te zien die met veel bravoure en geschreeuw de jongen die oversteekt op lijken te jutten. De machinist van de trein krijgt de schrik van zijn leven en toetert. De machinist krijgt steun in de reacties onder het filmpje. De reageerders zijn het in overgrote meerderheid eens met de naam die Dumpert aan het filmpje heeft gegeven.

Campagne
ProRail probeert al jaren mensen te waarschuwen voor de gevaren van lopen op of langs het spoor. Dat kan dodelijk zijn. ‘Dat is zeer traumatisch voor de nabestaanden, maar ook voor de machinist en andere betrokkenen’, staat op de website. ‘Om ongevallen te voorkomen, remt een machinist direct als hij iemand op of rond het spoor ziet.’ 

Een trein die 130 km/uur rijdt, heeft een remweg van 600 meter, zegt ProRail die er in haar campagnes ook op scholen voorlichting over geeft. Een boete voor spoorlopen bedraagt 140 euro. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.