Bij de Overasseltse Boys konden de kleintjes woensdagavond al een balletje trappen.
Volledig scherm
Bij de Overasseltse Boys konden de kleintjes woensdagavond al een balletje trappen. © Theo Peeters

Jongeren mogen pas sporten als gemeente dat goedkeurt

NIJMEGEN - Sportverenigingen en trainers mogen vanaf vrijdag 30 april alsnog sportactiviteiten verzorgen voor jongeren tot 18 jaar. Zij moeten wel eerst een plan inleveren dat de gemeente vervolgens zal goed- of afkeuren. 

Dat hebben de veertien burgemeesters van de gemeenten in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid donderdagmiddag met elkaar afgesproken. 

Vorige week kondigde premier Rutte al aan dat het samenscholingsverbod voor jongeren opgeheven zou worden bij sportactiviteiten vanaf woensdag 28 april. Maar omdat de regels niet helemaal duidelijk waren, leidde dat veel onduidelijkheid in het gebied van Gelderland-Zuid

Reeds geplande trainingen en workshops moesten daarom gisteren en eergisteren afgelast worden in onder meer Nijmegen en Berg en Dal of gingen stiekem toch door. Daarom was er donderdag een extra overleg van alle burgemeesters nodig om de regels op elkaar af te stemmen. 

Geen toeschouwers, haal- en brengreglement

Zo is bepaald dat toeschouwers niet zijn toegestaan, alleen trainers mogen aanwezig zijn. Die dienen dan wel weer anderhalve meter afstand te houden van de kinderen. Voor jongeren boven de 12 jaar geldt ook dat ze alleen mogen sporten als ze anderhalve meter van elkaar verwijderd blijven. Verenigingen en trainers moeten verder een haal- en brengreglement opstellen en clubs moeten ook niet-leden toelaten. 

,,Veel jonge kinderen hebben zich nog een extra dagje moeten inhouden, maar we mogen en kunnen nu op verantwoorde wijze sporten”, volgens burgemeester Bruls. ,,Gelet op het enthousiasme vanuit de verenigingen, verwacht ik dat deze versoepeling bij onze jongste inwoners tot een leuke en gezonder afleiding gaat leiden.”

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.