Volledig scherm
De winnaars van de Nijmeegse Literatuurprijs: Esther van Raaij, Jordi Lammers, Kwan Aben Lee. © Foto: Marcel Krijgsman - www.mar

Jordi Lammers wint Nijmeegse Literatuurprijs, publieksprijs voor Kwan Aben-Lee

NIJMEGEN - Jordi Lammers is dit jaar de overtuigende winnaar van de Nijmeegse Literatuurprijs. Die werd gisteravond uitgereikt in Bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen.

De jury bestond dit jaar uit de schrijvers Thomas Verbogt, Marlies Morshuis en Stefan van Dierendonck. Lammers weet ‘hoe hij met ritme om moet gaan’ en heeft een ‘strikt eigen toon’, schrijven ze in het juryrapport. Hij maakt ‘poëzie die schijnbaar eenvoudig is, maar diep gaat. Het zijn gedichten die zacht zingen, een lied dat je nog steeds hoort als je de gedichten hebt gelezen. Het zijn ook gedichten waarin veel gebeurt.’

Verdwaald

De tweede prijs is dit jaar voor Esther van Raaij, met haar verhaal over een jongen die verdwaald is in het leven ‘en zichzelf’. Kwan Aben-Lee werd derde met haar sobere, volgens de jury bijna minimalistische tekst. Ze won de publieksprijs.

Alle drie de winnaars komen uit Nijmegen. 

Veel ingezonden teksten zijn volgens Verbogt, Morshuis en Van Dierendonck bijzonder en karakteristiek. Soms schort er wat aan de verhalen. Meestal is dat ‘een teveel aan woorden, óverduidelijkheid in plaats van intrigerende suggestiviteit, een gebrek aan ritme, voor de hand liggende beelden.’

Talent

De literatuurprijs is bedoeld voor toekomstige schrijvers en talenten uit Nijmegen en omgeving. Het is een initiatief van De Gelderlander, de Openbare Bibliotheek Zuid-Gelderland, Poëziecentrum Nederland en literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Dat gebeurt onder leiding van de Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. De winnaar krijgt 500 euro, een coachingsgesprek en een optreden op het Nijmeegs Boekenfeest.

Er waren dit jaar 61 inzendingen: 43 keer proza, 14 keer poëzie, 1 column, 1 liedtekst, 1 theatertekst en 1 mix van prozagedicht, column en essay. De oudste deelnemer is 76 jaar, de jongste 18 jaar.

Winnaars Nijmeegse literatuurprijs

2018: Jordi Lammers
2017: Niels Raaijmakers
2016: Alan Moss
2015: Marjon Klomps
2014: Hein van der Schoot

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.