Joris Gerritsen: ‘Heel erg dat de krant in sommige kringen als onbetrouwbaar wordt gezien’
NIJMEGEN - Dagblad De Gelderlander is jarig. De krant die al generaties meegaat en tegenwoordig ook digitaal te bezoeken is, bestaat 175 jaar. Het jubileum wordt op bescheiden, maar gepaste wijze gevierd. Hoofdredacteur Joris Gerritsen ziet ernaar uit. ,,De behoefte aan nieuws uit de regio wordt alleen maar groter.”
De Gelderlander hoort misschien wel net zo bij Gelderland als het Kronenburgerpark, de Betuwse boomgaarden en de Veluwe. Elke dag kijken duizenden Gelderlanders uit naar wat hun lijfblad nu weer te melden heeft over hun stad, streek en de wereld. Net als bewoners van aangrenzende delen van Brabant, Limburg en Utrecht.
De krant begon in 1848 in Nijmegen als lokaal strijdblad voor het katholieke belang, want katholieken hadden in die dagen niets te zeggen in het stadsbestuur. Die tijd is lang voorbij. Tegenwoordig doet de redactie zo goed als mogelijk objectief verslag op basis van professionele journalistieke principes.
,,Maar ik blijf het als een opdracht zien, net als toen, bij te dragen aan een betere samenleving”, zegt Joris Gerritsen, sinds 2021 hoofdredacteur van De Gelderlander. ,,Er is zoveel verdeeldheid, zoveel achterstand. Wij kunnen helpen die tegen te gaan.”
‘De Gelderlander’ is niet zo oud als het Huis van Oranje, maar wel veel ouder dan de KLM, Philips en Akzo. Hoe is het voor u als hoofdredacteur om zo’n reusachtige erfenis te beheren?
Joris Gerritsen: ,,Daar word je heel bescheiden van. De Gelderlander is een instituut. Mijn opa en verdere voorouders lazen de krant al. Het is een eer ervoor te mogen werken. Van alle regionale dagbladen hebben we het grootste bereik. We hebben niet alleen de papieren krant, maar met onze website bereiken we dagelijks ook nog eens 600.000 lezers.”
U bent ook de opvolger van bekende hoofdredacteuren. Henk Kuyt, Louis Frequin. Grote schoenen om in te staan.
,,Uri Nooteboom was hoofdredacteur tijdens de bevrijding. Hij kwam om het leven tijdens een reportage aan het front in Zutphen. Louis Frequin is 32 jaar hoofdredacteur geweest, van 1945 tot 1977. In zijn tijd is de krant totaal veranderd, net als de maatschappij in die jaren. En je moet bedenken dat we ook nog een heilige in ons midden hebben gehad.”
Het is een grote zorg dat een groeiende groep mensen afhaakt van de samenleving. Het aantal nieuwsmijders neemt toe
Een heilige?
,,Titus Brandsma. Hij was censor namens de kerk, wat inhield dat hij in de gaten hield of de artikelen in de krant geschreven werden in de geest van de geloofsleer. Maar we herinneren ons hem vooral als de man die tegenover het naziregime opkwam voor de rechten van de vrije pers. Hij heeft er met zijn leven voor moeten betalen in het concentratiekamp Dachau.”
Is er eigenlijk nog iets over van dat katholicisme dat voor ‘De Gelderlander’ zo belangrijk is geweest?
,,In die zin dat we ons medeverantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van de samenleving. Onze primaire taak is verslag doen van het nieuws om de hoek, maar we willen ook de tweedeling tegengaan, mensen helpen, advies geven.
Zo geven we in het kader van ons jubileum een jaar lang 175 abonnementen weg aan gezinnen in Nijmegen die de krant niet kunnen betalen. De Radboud Universiteit onderzoekt gedurende dat jaar of onze artikelen deze lezers bevallen, of ze meer te weten komen over hun omgeving en of ze zich meer betrokken voelen bij hun buurt en de samenleving. We willen immers iedereen goed bedienen, ook de mensen die we minder goed kennen.”
Hoe bedoelt u: minder goed kennen?
,,De valkuil van journalisten is dat ze doorgaans hoogopgeleid zijn en daardoor in bepaalde wijken wonen en komen. Maar niet in andere wijken. Terwijl we voor iedereen willen schrijven. Dat is de uitdaging.”
Zeker als de krant in sommige kringen gezien wordt als onbetrouwbaar. Als ‘mainstream media’. Is daar wat aan te doen?
,,Ik vind dat heel erg. Het is een grote zorg dat een groeiende groep mensen afhaakt van de samenleving. Het aantal nieuwsmijders neemt toe. Het nieuws interesseert deze mensen niet meer omdat ze politiek, rechtspraak en wetenschap flauwekul zijn gaan vinden. Ze zijn het geloof in de instituten kwijtgeraakt.”
Steeds meer mensen nemen een online-abonnement, al of niet in combinatie met de papieren zaterdagkrant. Ook adverteerders zien kansen op de website
Hoe zou dat komen?
,,Als je alleen maar hoort dat dingen slecht gaan, zoals vaak het geval is, stomp je af. Dan word je cynisch. Aan ons daarom de taak ook het goede nieuws te brengen. Tegelijk staat de sociale cohesie onder druk, zeker in de steden.
Je hebt de kloof tussen hoog- en laagopgeleid, tussen arm en rijk, tussen kansen hebben of niet, tussen mensen die gezond leven en mensen die dat niet doen. Een belangrijke factor daarbij is de ongelijke verdeling van informatie en daar komen wij om de hoek kijken.
Wij kunnen als krant zorgen voor meer kennis en mensen helpen aan de andere kant van de kloof. Het gratis beschikbaar stellen van 175 abonnementen is een eerste stap. Goede journalistiek is duur en kan daardoor helaas nooit gratis zijn. Maar het is wel onze ambitie onze informatie zo breed mogelijk te verspreiden.”
Dus u ziet nog een belangrijke taak voor ‘De Gelderlander’?
,,En een goede toekomst. De papieren krant zou al lang verdwenen zijn, maar is er nog steeds en blijft nog lang, al weet ik niet hoe lang. Daarnaast zetten we natuurlijk volop in op de nieuwsverspreiding via onze website en via de digitale krant.
Steeds meer mensen nemen een online-abonnement, al of niet in combinatie met de papieren zaterdagkrant. Ook adverteerders zien kansen op de website. De belangstelling voor nieuws uit de eigen omgeving is in onze gemondialiseerde wereld groter dan ooit. Ook het NOS Journaal opent er tegenwoordig mee. Dat zag je vroeger amper.”
Hoe wordt het 175-jarig bestaan gevierd?
,,Bescheiden, want 175 is toch iets anders dan 100 of 200. We maken een maandelijkse serie in de krant over ons werk en we houden open dagen op de kantoren.
Heel leuk wordt de serie waarin lezers vertellen waarom ze een oude krant bewaard hebben. We deden een oproepje en binnen een paar dagen hadden we al vijftig reacties. Je ziet dat de lezers zich nog altijd betrokken voelen.”
Wil je op de hoogte blijven van alle verhalen, video’s en foto’s rondom het 175-jarig bestaan van De Gelderlander? Of je eigen herinnering aan de krant delen met ons en andere lezers? Word dan lid van onze Facebook-groep: facebook.com/groups/175jaardg.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
PREMIUMDe Nijmeegste1
Elvira is geboren om te dansen, niet om te poetsen
‘De Gelderlander’ gaat verder op zoek naar de ziel van de Nijmegenaar. Bekende en onbekende Nijmegenaren, die hier geboren en getogen zijn, vertellen levensverhalen in de serie De Nijmeegste. Vandaag oud-dansschoolhouder Elvira Eggenhuizen.Nijmegen -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Bewoners van pand Ton Hendriks willen hun huur terug
Hun huis leek maandenlang eerder een krot dan een woning. Daarom stappen de bewoners van het studentenhuis aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen naar de huurcommissie. Ze willen een deel van hun huur terug, ondanks renovaties in het pand door eigenaar Ton Hendriks.Nijmegen -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Snollebollekes, Di-Rect en Kraantje Pappie op Wiellawaai
Grote namen staan dit jaar op de jubileumeditie van Wiellawaai. Het festival aan de Wielstraat in Beneden-Leeuwen bestaat 25 jaar bestaat en dat wordt gevierd met optredens van niet de minste artiesten.Beneden-Leeuwen -
-
-
nieuws gemist?
Moeder Bella bevalt van een vierling • Gratis parkeren tijdens Offerfeest?
Geen tijd gehad om het nieuws te volgen? Wij hebben de oplossing. De Gelderlander zet elke dag de belangrijkste berichten op een rij. Dit is een selectie van het nieuws van vrijdag 24 maart.Nijmegen -
Berg en Dal werkt mee aan elektriciteitsstation in Beek om stroomtekort te voorkomen
De komst van een elektriciteitsstation in Beek, op de plek van de manege aan de Alde Weteringweg, is een stap dichterbij nu ook de gemeente Berg en Dal heeft gezegd eraan te willen meewerken.Beek
In samenwerking met indebuurt Nijmegen