Jubilerend Flos Campi brengt oud stuk van Nijmeegse componist

NIJMEGEN - Muziekvereniging Flos Campi bestaat 55 jaar en viert dat zondag met een bijzonder jubileumconcert. Het gemengd koor en symfonieorkest brengen behalve werk van Grieg, Mozart en Elgar een Nijmeegs stuk: de Ouverture Noviomagum van Johan Coenradus Boers.

De componist schreef de ouverture in 1878 ter gelegenheid van de opening van de nieuwe spoorbrug over de Waal. Boers werd in 1812 in Nijmegen geboren. Als 15-jarige vertrok hij naar Den Haag voor zijn conservatoriumopleiding. Daarna was hij violist en dirigent bij orkesten in Den Haag, Delft, Parijs en Metz. In 1840 keerde hij terug naar zijn geboortestad.

Hij had een belangrijke plaats in de Nijmeegse muziekwereld. Zo richtte hij muziek-en zangvereniging Caecilia op, waarvan hij ook de dirigent werd. Ook was hij betrokken bij de oprichting van de onderwijzersopleiding de Klokkenberg waar hij muziekles gaf. Later vertrok hij naar Delft maar keerde regelmatig terug naar Nijmegen om eigen werk te dirigeren.

Strijkersensemble

Flos Campi begon in 1963 als barok strijkersensemble, opgericht door artsen in het Radboudziekenhuis. De vereniging groeide snel. In 1987 werd de naam Flos Campi gekozen naar aanleiding van succesvolle uitvoeringen van het gelijknamige werk voor koor en orkest van Ralph Vaughan Williams.

Het orkest telt nu ruim veertig vaste spelers, het koor ruim 25 zangers. Vaak wordt de bezetting aangevuld met gastspelers en -zangers, waardoor uit een breed repertoire gekozen kan worden.

Het jubileumconcert is zondag 9 december om 14.00 uur in de Molenstraatkerk in Nijmegen.

Volledig scherm
Flos Campi repeteert. © eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.