Eind 2020 werden er veel coronateststraten bij bedrijven opgetuigd, zoals hier bij bedrijventerrein Kerkenbos in Nijmegen.
Volledig scherm
PREMIUM
Eind 2020 werden er veel coronateststraten bij bedrijven opgetuigd, zoals hier bij bedrijventerrein Kerkenbos in Nijmegen. © Paul Rapp

Kabinet onderschat nut en noodzaak van zoveel mogelijk testen, testen, testen

opinieNederland moet een laagdrempelige testinfrastructuur optuigen, betogen vier wetenschappers. Dat is in hun ogen noodzakelijk in de strijd tegen het coronavirus.

20 reacties

 • Kenneth Tharmaratnam

  4 maanden geleden
  @Pedro Kantor: 2G(+) is er primair, al helemaal met Omikron, niet voor om verspreiding in het algemeen te voorkomen maar om besmetting van ongevaccineerden te voorkomen die een vele malen hogere kans op hospitalisatie hebben en waarvan ook nog onvoldoende bekend is wat voor hun de gevolgen op lange termijn zou kunnen zijn. Beter 20 gevaccineerden besmet die niet in het ziekenhuis terechtkomen dan 2 ongevaccineerden besmet waarvan er 1 in het ziekenhuis terechtkomt of long covid eraan overhoudt.
 • Kenneth Tharmaratnam

  4 maanden geleden
  Degenen die stellen dat Omikron zich hier bij de meeste mensen gedraagt als een stevige griep hebben in zoverre gelijk dat dat hoofdzakelijk geldt voor volledig gevaccineerden en geboosterden. In het VK is immers aangetoond dat een boosterprik de kans op hospitalisatie met 90% vermindert en zelfs enkel vaccinatie heeft al gemeten een duidelijk positieve invloed. Want hoe kan het anders dat bijv. in Z-Afrika en Amerika, waar ze dezelfde Omikron-B variant hebben ziekenhuizen toch vol lopen/liepen?
 • Pedro Kantor

  4 maanden geleden
  Testen is het enigste wat werkt. Ik ken zat mensen die geboosterd zijn en nog steeds ziek worden. Natuurlijk niet ernstig, want daar werkt het gelukkig wel voor. Maar het idee dat je met 2G het virus stopt en vooral de verspreiding is absurde idoterie. Sterker nog, het HELPT alleen maar het virus te verspreiden. Maar ja, vaccinatie is heilig verklaard en we zijn liever lui dan moe. Meer IC bedden nodig? Te duur, gooi het land maar dicht. Meer testen nodig? Te duur, gooi het land maar dicht.
 • Marcel Rijkers

  4 maanden geleden
  Nou Ron, er waren ook nogal wat minder mensen geboosterd… het aantal mensen zonder onderliggende andere ziektes is ook zeer gering op de ic’s, daarnaast is er ook meer uitleg nodig van hoe men aan die cijfers komt, gevaccineerde die nog geen QR krijgen staan op de ic’s als ongevaccineerde, daarnaast zijn ongevaccineerde die door een zwaar auto-ongeluk op de ic komen ook “ongevaccineerde ic bezetter…! Dus wel even iets verder kijken Ron….
 • Ron van Dijk

  4 maanden geleden
  Prikken is belangrijker dan testen. In de ‘boostermaanden’ december en januari zijn er tot dusver nog maar negen geboosterde coronapatiënten op de intensive care beland. Een schril contrast met de 1.187 ongevaccineerde patiënten die afgelopen anderhalve maand op de intensive care kwamen en die daarmee tweederde van alle ic-patiënten uitmaakten. En het zijn juist die ongevaccineerden die dan op de ic in de weg liggen met het gevolg dat hartoperaties etc. uitgesteld moeten worden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.