Volledig scherm
Student Thijs de Jong verblijft bij gebrek aan een kamer op camping De But in Berg en Dal. Met handdoek en shampoo is hij op weg naar het toiletgebouw. © Paul Rapp

Kamernood drijft student in naseizoen naar campings in regio

De kamernood in de studentensteden in de regio is zo hoog, dat meer en meer studenten voor langere tijd op campings rond de universiteitssteden Wageningen en Nijmegen neerstrijken. 

Uit een steekproef van De Gelderlander blijkt dat het merendeel van de campinghouders rond Nijmegen en Wageningen de voorbije jaren te maken kreeg met woningzoekende studenten.

,,Voor de komende periode hebben we alweer drie verzoeken gekregen. Het is de afgelopen jaren een trend geworden’’, zegt Maria Faassen, namens camping De Groote Flierenberg in Berg en Dal.

,,Ik schat dat het een jaar of zes geleden is begonnen’’, vult eigenaresse Nelly Brouwer van de eveneens in Berg en Dal gelegen camping de But aan.

Quote

Vorig jaar stonden er acht tot oktober bij ons. Duidelijk gevolg van de woningnood.

Nelly Brouwer, Eigenaresse camping De But

De caravan van pa en ma

Tien studenten bivakkeerden er tijdens de introductieweek van de Radboud Universiteit op de Berg en Dalse camping de But, vlakbij Nijmegen.  Eigenaresse Brouwer: ,,Een aantal kijkt even hoe het reizen van en naar huis bevalt en komt anders weer terug.

Vorig jaar stonden er acht tot oktober bij ons. Duidelijk gevolg van de woningnood. Zolang studenten geen kamer hebben, slepen ze de caravan van pa en ma maar deze kant op.’’

Toen camping de But vorig jaar oktober dicht ging, verkaste één student naar een ander park om daar het collegejaar af te maken. Ook op camping de Wielerbaan in Wageningen bleef een groep studenten met tent en caravan het hele universiteitsjaar staan.

Of er op dit moment wederom studenten op de Wielerbaan verblijven, kan het park ‘om privacyredenen’ niet zeggen. ,,Het kampeerseizoen begint in april en eindigt in oktober’’, zegt marketingmanager Chadli Hachani.

,,Feitelijk kunnen mensen in deze periode - maar niet langer dan drie maanden aaneen - bij ons op het park verblijven.’’

Permanente bewoning

Niet alle parken zitten te wachten op de komst van studenten. ,,Wij krijgen wel eens verzoeken, maar gaan daar niet op in’’, zegt Brenda Grad van het nabij Wageningen gelegen park De Dikkenberg (Bennekom). ,,Jongeren en zeker groepen jongeren zijn niet onze doelgroep.’’

Van een landelijke trend is geen sprake, denkt Ivo Gelsing, regiomanager Gelderland van Recron - vereniging voor ondernemers in onder meer de kampeerbranche.

,,Het kan best dat studenten kamperen als tijdelijke oplossing zien, maar niet op grote schaal. Vanuit mijn achterban heb ik er niets over gehoord. Overigens mag verblijf op een recreatiepark officieel niet als het ’t karakter van permanente huisvesting krijgt.’’

Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting blijft er landelijk een tekort aan woonruimten. Dat beeld verschilt wel per stad. Het meest recente rapport noemt de studentenwoningmarkt in Nijmegen gespannen, terwijl de situatie in Wageningen als ontspannen gekenschetst wordt. 

Landelijk gezien is er volgens de laatste gegevens een overschot aan kamers met gedeelde voorzieningen (29.100) en een tekort aan één- en meerkamerwoningen (51.700).

Lees zaterdag op deze site en in onze weekendkrant: Zó wonen de studenten van nu

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.