Volledig scherm
Protestmars van vluchtelingen op Heumensoord, begin december 2015. © Gerard Verschooten

'Kamp Heumensoord is mensonwaardig'

NIJMEGEN - De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens willen dat er onmiddellijk wordt ingegrepen op noodkamp Heumensoord. Dat schrijven ze in een rapport dat deze woensdag verschijnt. Het leven in het tentenkamp is onder de maat, oordelen ze na een bezoek aan het tentenkamp in de bossen bij Nijmegen.

Vertegenwoordigers van beide instanties waren in januari in de noodopvang en spraken met onder meer vluchtelingen, vrijwilligers en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Aanleiding waren klachten van asielzoekers.

Schadelijk
In de rapporten die de ombudsman en het college woensdag publiceren concluderen ze dat het in het kamp ontbreekt aan privacy, dagbesteding en leefgeld en dat is schadelijk voor de gezondheid en veiligheid van asielzoekers.

16 aanbevelingen
Voor de komende maanden – het kamp blijft tot 1 juni in gebruik – moet er ingegrepen worden, stelt zowel het college als de ombudsman. Ze doen samen 16 aanbevelingen die de omstandigheden moeten verbeteren.

Meer over Heumensoord op onze speciale pagina op dg.nl/heumensoord.

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander van woensdag 10 februari, te koop als e-paper via krant.gelderlander.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.