Volledig scherm
PREMIUM
Peter de Keizer samen met onderzoeker Marjolein Baar (rechts). Een foto met een muis die behandeld is. © Levien Willemse

Kanker te lijf met stofje dat muizen vitaler maakt

NIJMEGEN - Marjolein Baar deed onderzoek naar een stofje dat ons jonger kan maken. Ze maakte er oude muizen vitaler mee. Nu gaat de oud-Radboud-student ouderdomsziekten te lijf.

,,Heel geweldig, maar ook heel bizar.’’ Zo voelde Marjolein Baar (28) zich vorig jaar toen ze na langdurig onderzoek in vaak stille laboratoria plotseling volop in de schijnwerpers kwam te staan. 

Ze deed haar promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam bij bioloog Peter de Keizer, ontwikkelaar van de stof FOXO4-DRI. Ze toonden aan dat daarmee beschadigde cellen weer gerepareerd kunnen worden, alsof je de roest van een oude auto afkrabt.

Media doken er bovenop: was dit een wondermiddel voor een langer en vitaler leven? ,,Misschien was het wat naïef van mij, maar ik had dat niet zien aankomen. Ik wist wel dat we met een bijzonder onderzoek bezig waren, maar ik had niet gedacht dat er ook buiten de wetenschap zo veel aandacht voor zou zijn’’, vertelt Baar, die moleculaire levenswetenschappen studeerde in Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwagenbedrijf: was er nu wiet of niet?

  De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwa­gen­be­drijf: was er nu wiet of niet?

  NIJMEGEN - ,,Machteloos. Het is zó oneerlijk.’’ Nijmegenaar Wim Kersten zoekt naar de juiste woorden, vecht meermaals tegen zijn tranen. De dikke wallen onder zijn ogen verraden een gebrek aan substantiële nachtrust. Niet alleen heeft een brand zijn familiebedrijf Korendal Trucks vorige week volledig in de as gelegd, de politie heeft vier trailers die door het vuur waren gespaard, een dag later alsnog vernietigd. Reden: ze waren bestemd voor hennepkweek. Een politiewoordvoerder: ,,Dat onderzoeken we nu, maar alles wijst daarop.’’
 2. Burgemeester Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatverandering’
  PREMIUM

  Burgemees­ter Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatver­an­de­ring’

  NIJMEGEN - Steden moeten in Europa dé aanjagers worden bij de aanpak van klimaatverandering. Die boodschap verkondigde Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vanavond persoonlijk tijdens de wereldklimaattop in het Poolse Katowice. Hij deed dat voor vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Deze ‘call for action’ lanceerde Nijmegen in november met 21 andere (voormalige) Groene Hoofdsteden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.