Volledig scherm
PREMIUM
Peter de Keizer samen met onderzoeker Marjolein Baar (rechts). Een foto met een muis die behandeld is. © Levien Willemse

Kanker te lijf met stofje dat muizen vitaler maakt

NIJMEGEN - Marjolein Baar deed onderzoek naar een stofje dat ons jonger kan maken. Ze maakte er oude muizen vitaler mee. Nu gaat de oud-Radboud-student ouderdomsziekten te lijf.

,,Heel geweldig, maar ook heel bizar.’’ Zo voelde Marjolein Baar (28) zich vorig jaar toen ze na langdurig onderzoek in vaak stille laboratoria plotseling volop in de schijnwerpers kwam te staan. 

Ze deed haar promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam bij bioloog Peter de Keizer, ontwikkelaar van de stof FOXO4-DRI. Ze toonden aan dat daarmee beschadigde cellen weer gerepareerd kunnen worden, alsof je de roest van een oude auto afkrabt.

Media doken er bovenop: was dit een wondermiddel voor een langer en vitaler leven? ,,Misschien was het wat naïef van mij, maar ik had dat niet zien aankomen. Ik wist wel dat we met een bijzonder onderzoek bezig waren, maar ik had niet gedacht dat er ook buiten de wetenschap zo veel aandacht voor zou zijn’’, vertelt Baar, die moleculaire levenswetenschappen studeerde in Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Verkeersellende rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?
    stem

    Verkeersel­len­de rond Nijmegen verwacht door werk aan Waalbrug, wat doe jij?

    NIJMEGEN - Door grootschalig werk aan de Nijmeegse Waalbrug wordt de komende anderhalf jaar grote drukte in het verkeer in en om de stad verwacht. De werkzaamheden beginnen aanstaande vrijdag. De gemeente Nijmegen probeert mensen te stimuleren om de fiets te pakken. Ook willen ze cadeautjes gaan uitdelen aan automobilisten die de spits mijden. Maar hoe ben jij van plan om te gaan met de verwachte drukte?

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.