Volledig scherm
Dekleine kerk (vooraan) en de grote (achter). Foto: Flip Franssen

Katholieken mogelijk naar Protestantse kerk in Beek

BEEK/LEUTH - Worden er in 2017 voor het eerst sinds eeuwen weer heilige missen opgedragen in de kleine, protestantse, kerk van Beek? Of valt de keuze toch op de grote katholieke kerk? Die vraag is actueel nu deken Henk Janssen besloten heeft om vanaf januari bij wijze van proef een keer in de maand een zondagse mis op te dragen in Beek en Leuth.

In Leuth wil de deken de mis opdragen in het Kulturhus.

Ooij
Begin dit jaar werden de kerken van Leuth en Beek gesloten. Het plan was dat de gelovigen voortaan op zondag naar de kerk in Ooij zouden gaan. Dat blijkt niet te werken, zo liet deken Janssen recent in het Gelderlander Nieuwscafé weten: „De mensen gaan niet een dorp verderop naar de kerk. Dat doet slechts een enkeling." Daardoor brokkelen de geloofsgemeenschappen in Leuth en Beekaf, tot teleurstelling van Janssen. Voorheen kwamen er altijd nog enkele tientallen gelovigen in Beek en Leuth naar de zondagse mis.

Bijzondere diensten
Nu mag de kerk in Beek, na een reddingsactie van parochianen die 60.000 euro opleverde, nog open blijven voor bijzondere diensten. De maandelijkse zondagsmis zou er dus ook plaats kunnen vinden. Maar volgens Janssen is de kerk voor die ene dienst in de maand niet warm te stoken. „Het gaat om 25 tot 30 mensen. Dat zou ook niet in verhouding tot de kosten staan. De keuze is dus: warm zitten in het kleine kerkje of kou lijden in de grote kerk." In de kleine kerk vindt eens in de twee weken ook een protestante eredienst plaats.

Temperatuur
Ineke Huilman van het comité 'Redt de kerk' - dat die 60 mille bijeen bracht - ziet het anders. „De temperatuur in de grote kerk daalt niet onder de 10 graden. Lager kan niet, want dan zou het befaamde Lindsenorgel ontstemd raken. Het lijkt me dat je eens in de maand wel wat extra kunt stoken om op de zondagochtend een beetje behaaglijk te zitten. Bovendien: als je het kleine kerkje huurt, kost dat ook geld."

Enquête
Huilman is bezig met een enquête. Ze wil zo'n 100 tot 150 betrokken parochianen (koorleden, collectanten et cetera) naar hun mening vragen. Vóór Sinterklaas (5 december) hoopt ze de uitslag van de enquête aan deken Janssen aan te bieden. Ton Hoefnagel, bestuurslid van de kleine kerk, laat weten dat 'de deken welkom is'.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.