Volledig scherm
PREMIUM
Leo van Midden van de Stichting Valkhofbunker bij de kazemat Lent-Oost, op de achtergrond Martijn Hermsen (l.) en Chamin Panapala. De inslagen van Duitse granaten zijn nog zichtbaar in het beton. © Bert Beelen

Kazemat bij Waalbrug voor eerst sinds WOII open voor publiek

NIJMEGEN - Toen de Duitsers ons land binnenvielen, werden ze in Nijmegen beschoten vanuit de kazematten bij Lent. De Duitsers schoten terug, de gaten in het beton zitten er nog. Een van de bunkers is komend weekend, met Open Monumentendag, voor het eerst open voor bezoekers.

Iedereen die wel eens over de Waalbrug komt, heeft de betonnen kazemat aan de voet van de brug gezien. Een vierkante bunker met daarop het jaartal 1936. Maar de geschiedenis ervan is onbekend, net als van de andere twee rivierkazematten bij Lent. Zonde, vindt de stichting Valkhofbunker, die een paar jaar geleden al de enig overgebleven Duitse mitrailleurbunker in de Nijmeegse Valkhofheuvel heeft laten uitgraven en renoveren. Want deze kazematten vertellen mede het verhaal van de oorlog in Nijmegen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.